Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Stoppa alla nedskärningar i vården och omsorgen i Stockholm

Bild: Foto: Janerik Henriksson / TT

Dagens ETC.

Smittspridningen på våra äldreboenden visar att det finns stora problem inom äldreomsorgen. Nu kräver Vänsterpartiet att alla nedskärningar stoppas inom äldreomsorgen och sjukvården. Arbetsvillkoren måste bli bättre.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

De borgerliga partierna i Stockholms stad har privatiserat sönder äldreomsorgen. Den har reats ut på en marknad där omsorg har blivit en handelsvara. Samtidigt har de borgerliga partierna också genomfört stora nedskärningar inom sjukvården. Sjukhusen har fortfarande stora sparbeting, trots all den vård som har pausats och kommer behöva genomföras efter coronapandemin.

Bakgrunden till den dåliga situationen är flera års misskötsel där privatiseringar, skattesänkningar och nedskärningar varit ledorden. Pengar har slussats till konsulter och vinster i privata vårdbolag samtidigt som personalen går på knäna.

För det är inte bara de äldre och sjuka som får betala priset. Det är också personalen. Många som arbetar framförallt inom äldreomsorgen har dåliga arbetsvillkor och röster höjs nu för att arbetsvillkoren kan ha bidragit till smittspridningen av covid-19. Personalen har på grund av politikernas misslyckande behövt riskera sin egen hälsa.

Vänsterpartiet kräver:

• Stoppa alla nedskärningar i äldreomsorgen. I Stockholms stad har Kristdemokraterna stått för nedskärningar på över 165 miljoner kronor de senaste två åren. Det är oacceptabelt. Äldreomsorgen måste få mer resurser, inte nedskärningar.

• Häv alla sparbeting på sjukhusen. Vården kan inte spara mer, den är redan hårt ansatt. Mängder av patienter väntar på vård som de har rätt till och då behövs det mer personal.

• Begränsa användningen av osäkra anställningar inom äldreomsorgen. Inled förhandlingar med de fackliga organisationerna för att teckna ett kollektivavtal om att begränsa användningen av osäkra anställningar inom äldreomsorgen, och ställ samma krav på de privata vårdföretagen.

• Anställ fler sjuksköterskor och läkare inom äldreomsorgen. Kommuner måste få förutsättningar att erbjuda alla sjuksköterskor och undersköterskor betald vidareutbildning med full lön. Inför också chefläkare över kommunal omsorg.

• Permanenta samarbetet som skapats under covid-19. Nu samarbetar vårdcentraler, avancerad sjukvård i hemmet, äldreboenden och akutsjukhus. Detta samarbete bör permanentas och utvecklas.

De blågröna partiernas politik har resulterat i vinster för konsulterna och förluster för patienterna och de äldre. Så får det inte fortsätta. Samhället måste ge alla äldre en trygg och säker vård och äldreomsorgen och sjukvården måste få tillräckligt med resurser.
//
Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (v) Region Stockholm

Clara Lindblom, oppositionsborgarråd (v) Stockholms stad