Hoppa till innehållet

Fackligt

Debatt: Stötande att techjätten vägrar svara på frågor

Bild: Michel Euler/AP/TT

Dagens ETC.

Övervakning, förbud mot toalettbesök, stress och press. Det är verkligheten för många arbetare som jobbar för några av världens största techföretag. Dessa giganter omsätter ofantliga summor samtidigt som många av deras anställda knappt får lön som täcker levnadskostnaderna. Ändå hävdar företagen att de inte behöver teckna kollektivavtal.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Toys R’ Us på 90-talet. Laval på 00-talet. Amazon och Tesla under 20-talet. Det finns förvisso fler konflikter mellan fackförbund och företag som vägrat teckna kollektivavtal än de vi listat, och det som förenar dessa företag är deras syn på arbetares rättigheter och kollektivavtal.

Dagens konflikter drivs av stora techföretag som dominerar marknaden och använder extrema åtgärder för att motverka facklig organisering och kollektivavtal. Företagens verksamhet drivs genom onlineplattformar, där dussintals underleverantörer och dotterbolag är verksamma. 

Resultatet blir en situation där pengar och produkter skeppas runt mellan de olika bolagen. Det skapar svårigheter för kontroll och uppföljning. Det är en grogrund för dåliga arbetsvillkor och arbetsmiljö för anställda.

I Sverige har vi en lång och stolt tradition som vi gärna förmedlar till andra länder i Europa när vi pratar om arbetsmarknad och arbetstagares villkor. När två likvärdiga parter – arbetsgivare och fackförbund – möts för att diskutera villkoren i den bransch de representerar, är vi övertygade att de bäst kan komma överens om regleringen av löner, arbetsmiljö och arbetstider utan inblandning av politiken.

Detta har visat sig vara en av de mest framgångsrika arbetsmarknadsmodellerna som lett till såväl reallönehöjningar som arbetstrygghet och inflytande, konkurrenskraft och förutsägbarhet. Sverige är dessutom ett av de länder i världen som har minst antal strejkdagar.

Med techföretagens öppet antifackliga framfart utmanas denna modell gång på gång.

Vår svenska partsmodell är avgörande för en god arbetsmarknad med sund konkurrens. Med techföretagens öppet antifackliga framfart utmanas denna modell gång på gång.

Att lita blint på företagens ord om att de betalar bättre villkor än lägstanivåerna i kollektivavtalen utan möjlighet att kontrollera uppgifterna är som att köpa grisen i säcken. När den väl öppnas kan det finnas precis vad som helst däri: uteblivna pensionsinbetalningar, inga försäkringar, fusk med skyddsutrustning eller okontrollerade säkerhetsanordningar som medför livsfara.

Det måste till en bred allians av politiska krafter, fackföreningar och arbetsgivare för att värna och stärka arbetsvillkoren. I Europaparlamentet har det gjorts upprepade försök att bjuda in representanter från Amazon till dialog med arbetsmarknadsutskottet. Det senaste försöket handlade om när företaget försökte blockera ett officiellt besök till Amazons lagerlokaler i Tyskland och Polen. 

Samtliga inbjudningar har mötts av tystnad från Amazon. Det är anmärkningsvärt men tyvärr inte ett ovanligt agerande.

Europa behöver en politisk vilja och en arbetarrörelse som inte underställer sig storföretagens ekonomiska makt. Att utsätta arbetare för usla villkor och dåliga löner och strunta i såväl kollektivavtal som sund konkurrens är inte förenligt med vår vision om vad Europa ska vara. 

Det handlar i slutändan om vår konkurrenskraft och uthållighet. Företag ska inte komma undan med att dumpa löner och villkor samtidigt som de täljer guld på den osunda konkurrens som genomsyrar Europas arbetsmarknad.

Det behövs ett politiskt ledarskap som står upp för svenska folkets ekonomiska intressen i såväl Sverige som Europa.

Ämnen i artikeln