Hoppa till innehållet

ETC Uppsala

Debatt: Sommar och sol och kanske lite semester?

Bild: Bild: Hasse Holmberg/TT

ETC Uppsala

Låt inte arbetsgivaren utnyttja dig under sommaren!
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Uppsala som står för åsikten.

Står välfärden stilla under sommaren? Gamla, sjuka, funktionshindrade, barnen finns ju fortfarande! Visst! verksamheten sänker kraven (om det är möjligt att sänka mer?)

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Rekrytering av semestervikarier har blivit ett allt större problem, vilket gör att beviljandet av semesteransökan kommer sent och ibland helt uteblir. 

Kommunals medlemmar upplever oro och stress inför varje sommarsemester, ska jag få min semester som jag önskat? Tillsammans med familjen? Hur löser det sig för brukarna när jag/vi är borta? Vem är chef när min chef har semester? Om vikarien blir sjuk, måste jag då avbryta min semester?

Tajta scheman och låg bemanning är lösningen på många arbetsplatser under sommaren och det blir arbetsmiljön för de ordinarie anställda och vikarier som är i tjänst.

Är du kanske en av dessa som jobbar som vikarie?

Då undrar du säkert om du kommer att få ett anställningsavtal! Det är ett viktigt bevis på den överenskommelse du och arbetsgivaren gjort angående anställningens början och slut, anställningsvillkor och framför allt vilken lön du har rätt till.

Introduktion i hur du utför arbetsuppgifterna ska vara tydliga. Arbetsmiljöpolicy, rutiner och hantering av akuta situationer är viktigt att känna till.

Inte minst feriearbetande ungdomar måste få rätt information. Arbetsgivaren får inte frångå lagar och regler som omfattar minderåriga. 

Kommunal kämpar för medlemmarnas villkor varje dag året runt, även på sommaren! Kräv din rätt. 

Ämnen i artikeln