Hoppa till innehållet

Kärnkraft

Debatt: Snudd på bedrägeri när ny kärnkraft pressas igenom

Bild: Johan Nilsson/TT (redigerad)

Dagens ETC

De som röstade ja till regeringens kärnkraftsplaner säger ja till skyhöga kostnader för hushållen — och nej till klimatomställningen.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Regeringens försök att motivera ny kärnkraft är inte bara vilseledande – det är snudd på bedrägeri. När kärnkraftspropositionen presenterades, den som nu röstats igenom i riksdagen, lät presskonferensen mer som ett desperat försvarstal än en genomtänkt energipolitik. Med rena felaktigheter och mörkade kostnader försöker regeringen övertyga svenska folket om att ny kärnkraft är nödvändig. Fakta på bordet säger något helt annat.

Hundratals, troligen tusentals miljarder kronor, ska pumpas in i en teknik som är dyr, långsam och ineffektiv. 

Den massiva subvention som nu föreslås blir ett gigantiskt slukhål för våra skattepengar. Hundratals, troligen tusentals miljarder kronor, ska pumpas in i en teknik som är dyr, långsam och ineffektiv. 

För en bråkdel av dessa pengar skulle vi på kort tid kunna få fram stora mängder energi och sänka elpriset genom att satsa på energieffektivisering och  bygga ut förnybara elproduktion i kombination med grön baskraft som ger effekt när solen inte skiner och vinden inte blåser.

En merkostnad på omkring 1 000 kronor per hushåll, varje månad, i 40 år. 

Med finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) i spetsen försöker regeringen lura svenska folket att ny kärnkraft inte är dyr. Men om tio reaktorer byggs, som regeringen aviserat, kan det innebära en merkostnad på omkring 1 000 kronor per hushåll, varje månad, i 40 år. 

Det är ingen investering. 

Det är en tvångsbeskattning – för något som inte behövs. 

Chalmers tekniska högskola, Blekinge tekniska högskola med hjälp av siffror från Internationella energibyrån, Svenska kraftnät och Institutet för Näringslivsforskning har alla visat att ny kärnkraft är det överlägset dyraste sättet att producera el. Merkostnaden för att bygga tio nya reaktorer jämfört med att bygga ut förnybar energi och grön baskraft är enorm, flertalet beräkningar landar i häraden 2 000-3 000 miljarder, men kan uppgå till hela 5 000 miljarder kronor.

Regeringen planerar att finansiera delar av kärnkraften med en särskild skatt på elkonsumenterna – en Ebba Busch-skatt – i kombination med statliga lån på hundratals miljarder.

Det kanske mest oansvariga är att denna politik motverkar klimatomställningen. Naturskyddsföreningen har räknat ut att om vi väntar på ny kärnkraft i stället för att bygga ut förnybart nu, riskerar vi 220 miljoner ton extra koldioxidutsläpp. Det är mer än fyra gånger Sveriges årliga utsläpp. Ny kärnkraft hinner inte leverera i tid. Regeringens kärnkraftssubvention kommer dessutom att tränga ut investeringar i just den elproduktion som kan byggas ut i närtid. Flera experter varnar för att regeringens subvention aktivt ökar risken för elbrist i närtid.

Samtidigt som regeringen målar upp kärnkraft som lösningen, saboterar man aktivt den förnybara utbyggnaden. Tidöpartierna stoppar 70-100 procent av vindkraften på land i kommunerna. Ansökningar om havsbaserad vindkraft – motsvarande 13 kärnkraftsreaktorer – har avslagits. Och de få havsvindparker som fått grönt ljus kan inte byggas eftersom regeringen vägrar bygga ut elnäten till havs. Regeringen blundar för möjligheten att använda det som finns i kraftvärmen, vattenkraften, gasturbiner och energilagring – grön baskraft – för att balansera den förnybara energin. 

Miljöpartiet säger nej till 1 000 kronor högre elkostnad i månaden. Nej till ökade koldioxidutsläpp och urangruvor som förstör den svenska landsbygden, nej till mer kärnavfall som måste förvaras säkert i 100 000 år. 

Istället säger vi ja till ett energisystem med låga elpriser, trygg elförsörjning, grön industri, elektrifierade transporter, energieffektivisering och hållbart producerad el från sol, vind och grön baskraft.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.