Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Skrämmande kortsiktigt av moderaten Forssell

Bild: Duygu Getiren och Zanna Nordqvist

Dagens ETC

Nu är inte läge att vara moderat och utomjording om klimathotet, nu behövs kraftåtgärder för att förhindra en regelrätt katastrof.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det var ändå skärtorsdag, så nyheten som dök upp att Moderaterna dansar efter SD:s pipa och vill införa strängare straff för klimataktivister som spärrar vägar överskuggades av människors sedvanliga påsk­firande. Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M) ansåg att klimataktivister försvårar för vanligt folk.

Jag förstår ju att en sådan som Forssell aldrig har kämpat för något i hela sitt liv annat än möjligtvis en sällsynt Armanislips på rean, för i så fall hade han vetat att aktivist­er alltid släpper fram ambulanser under vägaktioner.

Men hur skrämmande kortsikt­igt får politiker tillåtas tänka utan att någon polis eller vårdpersonal ingriper? Begriper de inte allvaret?

Tiden då man kunde betrakta klimatet som en enskild miljöfråga, som miljörörelsens fråga, eller som viktigt att kämpa för först efter att den samlade politikerklanen i Sveriges Ankeborg, mitt skämtsamma namn på riksdagen, fått kvacka färdigt med fossilsubventioner – den tiden är förbi.

Det skeppet har gått.

FN:s vetenskapspanel IPCC:s rapporter har samtliga, utan försköning, basunerat allvaret i det akuta klimatläget. Den senaste från 4 april fastställer att enbart tre år återstår, kortare än en svensk mandatperiod, innan vi korsat den gräns – point of no return som den kallas – som betyder att vi inte längre kan förhindra den samhälls­kollaps som en två- eller tregradig temperatur­ökning innebär.

Vad gör då Moderaterna?

De väljer att fiska i grumliga röstvatten för att göra billiga poänger på bekostnad av klimatet, och tycks också inbilla sig att trafikanter, vanliga knegare som du och jag, inte är mycket angelägna om vår överlevnad.

Om jag inte var terapeutiskt utbildad och visste att kriser kan skapa de mest märkliga undvikanden och förnekanden hos människor, hade jag nog föreställt mig att partierna just nu verkar ha landat från en främmande planet. Nu är inte läge att vara moderat och utomjord­ing om klimathotet, nu behövs kraft­åtgärder för att förhindra en regelrätt katastrof.

De politiker som motarbetar klimatet och medvetet försvårar den nödvändiga klimatomställning som ska skydda befolkningen från det obegripliga som är på väg att hända borde få riktigt hårda fängelsestraff. Dessa onödiga ”plenumstolsvärm­sare”, sådana som Forssell utgår jag ifrån, borde få åtnjuta månader i arresten om de inte ens klarar av att agera tillämpligt för befolkningens hälsa och säkerhet.