Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Skatteväxlingen måste vara rättvis

Miljöpartiets valstuga på Gustav Adolfs torg i Malmö inför riksdagsvalet förra året.
Miljöpartiets valstuga på Gustav Adolfs torg i Malmö inför riksdagsvalet förra året. Bild: Foto: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC.

MP behöver bli mer aktivistiska och inte backa en tum när det gäller mänskliga rättigheter, jämställdhet och en human migrationspolitik, skriver debattören.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Jag vill bli språkrör för Miljöpartiet de gröna. Jag vill att partiet blir mycket tydligare när det gäller den stora omställning som måste till för att klara klimatet och att denna omställning måste ske rättvist.

Mina barn är snart 15 och 16 år gamla. Jag tror på livet, jag tror på framtiden. Men jag inser mer och mer tydligt att om jag ska kunna se dem i ögonen om tio år och säga att vi vuxna gjorde vad vi kunde, måste mycket ske väldigt snabbt.

Nu handlar det om att se verkligheten i vitögat. Flera forskare pekar på att vi troligen bara har till 2030 på oss att ställa om ordentligt. Vi kan inte blunda för att detta kommer att bli svårt och att det kommer att skapa konflikter, men vi måste göra detta ändå. Det som är viktigt att komma ihåg är att vi kan bara göra det tillsammans. Vi kan alltså inte skapa system som utesluter några eller lägger merparten av bördan på vissa. Det innebär att vi nu på riktigt måste ifrågasätta vad vi menar med ett gott liv och ändra vår inställning till hur vi lever.

När klyftorna i samhället ökar känner fler och fler att de inte har råd att vara med i omställningen. Detta måste vi ändra på. Jag vill inte se gula västar på våra gator, människor som anser sig straffade för att de har tunna plånböcker eller bor på platser de uppfattar glömts bort.

När vi nu gör den stora gröna skatteväxlingen på 15 miljarder kronor måste vi se till att den sker rättvist. Det betyder lägre skatter på låga inkomster, högre grundavdrag för dem som bor på landsbygden, högre bonusar i bonus-malus systemet för de som måste ta bilen för att det inte finns kollektivtrafik. Det innebär ett omgjort reseavdrag och ett stöd till omställning av fossildrivna bilar.

Jag är övertygad om att de flesta vill vara med i den gröna omställningen och då måste alla ges den möjligheten. De som har mest kan då bidra mest och ställa om mest, men alla behöver vara med.

Miljöpartiet sitter i regeringen av den enkla anledningen att vi inte kan leva med att stå sidan om och se hur nationalismen får inflytande över svensk politik. Vi kommer aldrig att ge upp kampen mot rasismen och fascismen och kommer fortsätta arbeta för ett öppet och generöst Sverige, det vi anser vara ett svenskt sätt att möta utmaningar på.

Vi måste kunna vara radikala och realistiska på samma gång. Att vara realist innebär både att förstå att mycket måste göras snabbt och att alla kan vara med. Att vara radikala innebär bland annat att kritisera de bilder vi har av det goda livet som skapar utsläpp och orättvisa. Vår konsumtion är inte hållbar och det som sabbar ska vara dyrt och tjänster, kultur och upplevelser billigare. Det ska vara lätt och ekonomiskt rimligt att göra rätt.

När främlingsfientlighet, antifeminism och nationalism vädrar morgonluft ska Miljöpartiet vara starkt i sitt motstånd. Vi behöver bli mer aktivistiska och inte backa en tum när det gäller mänskliga rättigheter, jämställdhet och en human migrationspolitik. Vi ska fortsätta kämpa för permanenta uppehållstillstånd, för kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar, för HBTQ-personers rättigheter och för ett öppet Sverige som är en tydlig del av Europa och världen.

Vi går till val den 26 maj med just budskapet om klimatomställning och mänskliga rättigheter. Vi har politiken och lösningarna, nu ska vi kommunicera dem.

Vi ska komma tillbaka 2022 och jag är beredd att arbeta hårt för det. Det är därför jag vill bli språkrör.