Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Skattepolitiken viktig för klimatet

Ohållbart. ”Om hela den ekonomiska politiken syftar till en ökad privatkonsumtion är det inte hållbart”, skriver Alexander Clemenson.
Ohållbart. ”Om hela den ekonomiska politiken syftar till en ökad privatkonsumtion är det inte hållbart”, skriver Alexander Clemenson.

Dagens ETC.

Privat konsumtion ger 4-5 gånger så stor klimatpåverkan som offentlig. En förändring av inkomstskatterna kan vara en del av lösningen, skriver generalsekreteraren i organisationen Medveten konsumtion.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Privat konsumtion ger 4-5 gånger så stor klimatpåverkan som offentlig. En förändring av inkomstskatterna kan vara en del av lösningen, skriver Alexander Clemenson, generalsekreterare i organisationen Medveten konsumtion.

Den 25 maj beger vi oss till vallokalerna för att rösta om vilka politiska representanter vi vill ha i EU-parlamentet de fem kommande åren. Några månader senare – den 14 september – är det återigen dags för oss alla att slå ett slag för demokratin. Vilka politiker vill vi ska få föra vår talan i riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige?

Som det ser ut i dagsläget blåser vindarna för regeringsskifte där Socialdemokraterna åter igen får ta på sig ledartröjan. Och om det visar sig att det är dags för Rosenbad att inhysa nya hyresgäster seglar en viktig fråga upp på agendan. En fråga som dessvärre inte tar det utrymme i debatten som den borde, och som blir allt mer aktuell ju mer tiden går. Det handlar om den viktiga frågan om klimatet.

Enligt rapporten Klimat­omställning Göteborg (Mistra Urban Futures, 2013:5) är utsläppen för utbildning 8 ton/ mkr. För sjukvård och omsorg ligger siffran på 7 ton/mkr och för privat konsumtion hamnar vi på ett snitt på 37 ton/mkr (Klimatomställningen och det goda livet, Naturvårdsverket). Även om flera produkter i sig ligger under detta snitt genererar således den privata konsumtionen 4-5 gånger så stor klimatpåverkan som den ­offentliga konsumtionen. Alliansregeringens skattepolitik, vilken innebär att pengar tas från den offentliga konsumtionen till den privata konsumtionen, torde således leda till avsevärt större klimatpåverkan.

Vi i Medveten konsumtion har så klart inget emot att människor får mer pengar i plånboken, men om hela den ekonomiska politiken syftar till en ökad privatkonsumtion är det inte hållbart. Naturresurserna är ändliga och det finns inte utrymme för en ständigt ökande konsumtion eftersom det tär hårt på vår planet. Ett mer hållbart sätt är en ekonomisk politik som syftar till att gynna konsumtion av tjänster och då kanske med tyngdpunkt på ­offentliga tjänster.

Så, nu innan det är dags för oss väljare att promenera till valurnorna undrar jag hur Sveriges idag största parti ställer sig i denna fråga? Kommer vi få se en socialdemokrati med hållbara framtidsvisioner som vågar ifrågasätta alliansregeringens skattesänkarstrategier för att slå ett slag för klimatet? Kommer en eventuell regering med Stefan Löfven i täten att följa sitt partis miljöföregångare så som Lena Sommestad, Anna Lindh, Kjell Larsson och Birgitta Dahl och därmed ta på sig en tydlig ledartröja i Sveriges klimatarbete?