Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Signalpolitik med barn som spelpjäser

Dagens ETC

Den signalpolitik som förs för att förmå andra EU-länder att ta ”mer ansvar” görs med barn som spelpjäser, skriver Jorge Londoño, ordförande för Rädda Barnens Ungdomsförbund.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Jag håller med Åsa Romson (MP) om en sak: Det är en chockvåg genom det medmänskliga Sverige. Men inte mer än så. Regeringens presentation av åtgärdspunkter för att kidnappa asylrätten, hålla denna som gisslan för andra EU-länder, är en del i ett händelseförlopp som jag aldrig kunnat tro skulle eskalera så snabbt. Den 23 oktober slogs Sverige av de tråkiga nyheterna att regeringen, tillsammans med allianspartierna, hade kommit överens om en migrationsöverenskommelse där tillfälliga uppehållstillstånd lyftes i rikspolitiken.

På regeringens hemsida kunde vi då läsa: ”Syftet med insatserna är att skapa ordning och reda i mottagandet, en bättre etablering och att dämpa kostnadsökningarna. Fler länder måste göra mer för att erbjuda människor skydd. Sverige ska stå upp för asylrätten. I tider av kris är den som viktigast.”. På regeringens hemsida kan vi nu i stället läsa om syftet med den nya överenskommelsen: ”...att skapa ett andrum för svenskt flyktingmottagande. Det kräver att antalet personer som söker asyl och beviljas uppehållstillstånd i Sverige minskar kraftigt. Regeringen vill därför under en period anpassa asylreglerna till miniminivån i EU för att fler ska välja att söka asyl i andra EU-länder”.

Det handlar om en treårig lagstiftning som ska finnas till för att ge Sverige ett så kallat andrum. Vi har förflyttat oss, normaliserat och landat i ett politiskt ideologiskt program för Sverigedemokraterna, och mer därtill: asylboenden som brinner, ett efter ett.

Den signalpolitik som förs för att förmå andra EU-länder att ta ”mer ansvar” görs med barn som spelpjäser. Rädda Barnens Ungdomsförbund kan inte vara mer tydliga i vår sak: asylrätt är ingen åsikt. Mänskliga rättigheter, Barnkonventionen, Flyktingkonventionen och EU:s skyddsgrundsdirektiv är tydliga i sig själva: Asylrätten är en rättighet.

Den okontrollerade kapplöpningen högerut där partier och konstellationer av partier slåss om en ledande plats i loppet måste få ett slut.

Till sist vill jag dela med mig av några utdrag från Barnkonventionen:

Artikel 3: Barns bästa ska vara i det främsta rummet kring alla beslut som rör barn

Artikel 6: Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling

Artikel 22: Ett barn på flykt har rätt till skydd och att hitta sina föräldrar

 

Jorge Londoño

Förbundsordförande, Rädda Barnens Ungdomsförbund