Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sexuellt våld är inget isolerat fenomen

”Nu går vi mot hösten och festivalerna är slut. Hos oss vet vi att telefonerna kommer fortsätta att ringa, kön till vår chatt kommer fortfarande vara lång och det kommer finnas tjejer därute som inte vet vem de kan prata med”, skriver Maja Lundgren.
”Nu går vi mot hösten och festivalerna är slut. Hos oss vet vi att telefonerna kommer fortsätta att ringa, kön till vår chatt kommer fortfarande vara lång och det kommer finnas tjejer därute som inte vet vem de kan prata med”, skriver Maja Lundgren.

Dagens ETC.

Att se sexuella övergrepp som isolerade fenomen med en fördomsfull ”förövarprofil” är att svika tjejerna som utsätts varje dag, skriver Maja Lundgren från Stockholms tjejjour.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

År 1996 öppnade dörrarna till Sveriges första tjejjour, Stockholms tjejjour. I 20 år har vi nu, på ideell basis, stöttat och hjälpt tjejer som varit i behov av att ha någon att prata med. Det unika med Stockholms tjejjour är att alla berättelser tas på lika stort allvar samt att tjejen får möjlighet att berätta helt på sina egna villkor och utifrån sina egna förutsättningar. Vi är tjejer som stöttar tjejer, för att vi vet att det behövs.

En av de främsta anledningarna till att tjejer hör av sig till Stockholms tjejjour är att de har utsatts för sexuellt våld, och där har en stor grupp varit utsatta för sexuella trakasserier. Det har sett ut på det här sättet över tid och är ingenting som är nytt för oss. Tjejerna som kontaktar oss har tyvärr ofta dåliga erfarenheter av att inte bli betrodda eller inte bli tagna på allvar när de berättat för någon utomstående om vad de har varit utsatta för.

I sommar har vi läst mycket om de sexuella övergrepp som sker på festivaler, många modiga tjejer har berättat om deras utsatthet. Vi är glada över att problemet med sexuellt våld lyfts och blir talbart, men vi är också oroliga över de tendenser vi sett och den okunskap många har gällande dessa frågor.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Vissa har målat upp en bild av att det bara är en viss grupp killar som begår sexuella övergrepp. Detta är något som vi vet inte stämmer. Tjejerna som kontaktar oss berättar om att deras förövare inte har något speciellt gemensamt, förutom att de är killar och män. När tjejernas förövare inte ser ut eller är på ett sätt som omvärlden förväntar sig att en förövare ska vara så finns det risk att det blir än svårare för tjejerna att förstå att det de har varit utsatta för, att handen som ovälkommet och oförberett trängde sig in, är ett övergrepp och ett brott. Det är också då det ofta är svårare för omgivningen att tro på tjejens berättelse. Hon blir inte tagen på allvar om hennes förövare inte passar in i den ”förövarprofil” som många har föreställningar om.

Sexuella övergrepp är mycket större än vad som sker på festivaler. Att se det som isolerade fenomen med en fördomsfull ”förövarprofil” är att svika tjejerna som utsätts varje dag. Vi har en önskan om att omgivningen börjar ta tjejers livsvillkor och vardag på allvar, att de lyssnar till deras erfarenheter och att de slutar plocka ut de bitar som passar deras egna intressen.

Nu går vi mot hösten och festivalerna är slut. Hos oss vet vi att telefonerna kommer fortsätta att ringa, kön till vår chatt kommer fortfarande vara lång och det kommer finnas tjejer därute som inte vet vem de kan prata med. Sexuella övergrepp är ett samhällsproblem som funnits sedan urminnes tider och som vi har arbetat med i 20 år.

Det är med stolthet som vi i kväll anordnar en stor fest för att fira vårt 20-åriga arbete. Vi vill hylla de hundratals tjejer som under dessa år på ideell basis kämpat och stöttat stödsökande, som byggt och bibehållit samt utvecklat Stockholms tjejjour och den kamp, det motstånd, det mod alla stödsökande visar på varje gång de kontaktar oss. Vi hoppas trots allt innerligt att vi en dag måste lägga ner för att vi inte längre behövs. Att mäns och killars våld och övergrepp en dag kommer att upphöra. Fram till dess kommer vi fortsätta kämpa för tjejernas rättigheter, utifrån deras villkor, och vi hoppas att ni är många som vill kämpa med oss, i vad som förhoppningsvis inte behöver bli 20 år till.

Firar med fest ikväll

Stockholms tjejjour är en ideell feministiskt förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. På www.stockholmstjejjour.nu Nu kan du läsa mer om organisationen och hur du kommer i kontakt med den.

I dag firar organisationen sitt 20-årsjubileum på Debaser Strand i Stockholm, klockan 19–00.