Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sextimmarsdag är en feministisk reform för ett hållbart arbetsliv

I Dagens ETC 17 mars skrev Jonas Fäldt och Jakob Asph om sex timmars arbetsdag som ett nyliberalt projekt.
I Dagens ETC 17 mars skrev Jonas Fäldt och Jakob Asph om sex timmars arbetsdag som ett nyliberalt projekt. Bild: Bild: Erik Nylander/TT

Dagens ETC.

”Personalen blev både friskare och gladare under perioden de arbetade sex timmar.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sex timmars arbetsdag handlar om att skapa en hälsosam balans mellan fritid och arbete. Det är dessutom en stor feministisk reform. Att sex timmars arbetsdag skulle vara ett nyliberalt projekt är däremot långt ifrån sanningen.

Socionomstudenterna Jonas Fäldt och Jakob Asph har studerat de senaste försöken med sex timmars arbetsdag inom socialtjänsten. De fann att förkortad arbetstid ofta handlar om en effektivitets- och produktionsökning. Med andra ord har arbetsgivarna bortsett ifrån vad som är bäst för personalen. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Självklart ska inte förkortad arbetstid vara en effektivitetsåtgärd. Sex timmars arbetsdag ska handla om att skapa en mer hälsosam balans mellan fritid och arbete. Likaså om att skapa fler arbetstillfällen och ett mer hållbart samhälle. Genom att dela på jobben kan fler arbeta. I stället för att vissa sliter ut sig kan alla hjälpas åt.

Sex timmars arbetsdag är också en feministisk reform. Många kvinnor arbetar redan idag sex timmar för att få ihop sin vardag. Genom en arbetstidsförkortning sker både en arbetstids- och löneutjämning. Sex timmars arbetsdag ökar på så sätt kvinnors möjlighet till ekonomisk självständighet.

Fäldt och Asph menar däremot att förkortad arbetstid inte alltid får positiva effekter då arbetsgivares intressen skiljer sig ifrån vad som är bäst för personalen. De lyckas dock inte förklara varför just sex timmars arbetsdag får klä skott för denna konflikt. Att arbetsgivare och personal inte har gemensamma intressen är väl snarare regel än undantag? Att arbetsgivaren försöker få ut nya produktivitetsvinster är inte heller förvånande. 

I Göteborg har vi rödgrönrosa däremot gått före som en modern arbetsgivare och haft personalen i fokus. Vi letar ständigt nya arbetssätt för att modernisera arbetslivet. Våra försök med sex timmars arbetsdag visar att vi vågar tänka nytt och prioritera personalens intressen. 

Försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende handlade inte om att öka effektiviteten. Ett mänskligt möte ska aldrig effektiviseras. Göteborgs försök handlade om att vi som arbetsgivare ville pröva ett nytt sätt att ge personalen bättre förutsättningar att göra ett gott arbete. Något vi lyckades med då personalen blev både friskare och gladare under perioden de arbetade sex timmar.

Likaså handlar vårt försök med sex timmars arbetsdag för socialsekreterare i Angered om att ge personalen bättre förutsättningar. Förhoppningen är att personalen ska må bättre och att Angereds socialtjänst ska bli en mer attraktiv arbetsgivare. 

Vi välkomnar Fäldt och Asph att därför ta del av resultaten från Göteborgs erfarenheter av försök med sex timmars arbetsdag. Genom följeforskning har vi studerat kvaliteten på verksamheten, hälsoeffekter, jobbskapande och samhällsekonomiska effekter. Det är ett bra underlag för en framtidsinriktad syn på arbetslivet och för att sprida goda exempel.

Det är redan flera arbetsgivare i Sverige som tar efter Göteborg och ser arbetstidsförkortning som nyckeln till ett hållbart arbetsliv. Ortopedkliniken i Mölndal, städpersonalen på Skellefteås lasarett och ett flertal privata företag.  De flesta har fått mycket goda resultat med personal som trivs bättre på jobbet och har fått mer tid till fritid.    

Självklart ska alltid arbetsgivares förslag synas i sömmarna. Men det finns ingen anledning att granska just försök med sex timmars arbetsdag mer än andra arbetstidsmodeller. Det var kreativt att försöka sätta en nyliberal etikett på sex timmars arbetsdag, men inte särskilt klädsamt på en feministisk reform för ett mer hållbart arbetsliv. 

00:00 / 00:00