Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sälj inte vapen till Filippinerna

Rodrigo Dutertes ”Krig mot narkotikan” har resulterat i cirka 8 000 mördade personer.
Rodrigo Dutertes ”Krig mot narkotikan” har resulterat i cirka 8 000 mördade personer. Bild: bild: Bullit Marquez

Dagens ETC

”Feministiskt initiativ beklagar djupt att ISP har beviljat tillstånd för försäljning av krigsmaterial till en regering som har visat totalt förakt för de mänskliga rättigheterna och visat särskilt hat mot kvinnor som är involverade i en intern väpnad konflikt.” Det skriver Feministiskt initiativs utrikespolitiska talesperson Jamie Gomez i veckans debatt
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Filippinernas president, Rodrigo Duterte, tillträdde i sin roll juni 2016. Hans så kallade ”Krig mot narkotikan” har resulterat i cirka 8 000 mördade personer. Det har skapats dödspatruller i olika delar av landet. Amnestys rapport påpekar att ”på order av regeringen har den filippinska polisen dödat – och betalat andra för att döda – tusentals påstådda narkotikabrottslingar i en våg av utomrättsliga avrättningar som kan utgöra brott mot mänskligheten” och tillägger att ”polisen systematiskt har riktat in sig på till största delen fattiga och försvarslösa personer över hela landet”. Nyligen annonserade den internationella brottsmålsdomstolen, ICC, att de startar en preliminär undersökning av de brott mot mänskligheten som kan ha begåtts i Dutertes drogkrig.

Samma president som utfärdat denna order, är stolt över att vara en beundrare av Hitler. Som om det inte var tillräckligt uppmanar Duterte armén att skjuta kvinnliga rebeller i vaginan. Sådana strategier är ett brott mot mänskligheten. Det är tyvärr ingen överraskning att det kommer från Duterte, en person som förkroppsligar patriarkaten i sitt vidrigaste uttryck. Mänskligheten har flera gånger bevittnat hur kvinnors kroppar är en del av en krigsstrategi. Vi har sett det tydlig i de senaste beväpnade konflikterna, så som i Syrien, före detta Jugoslavien, Colombia och nu vid det turkiska angreppet mot Afrin i syriska Kurdistan.

Media har publicerat information om att Inspektionen för strategiska produkter (ISP) har beviljat tillstånd för försäljning av krigsmaterial till Filippinerna. Inspektionen för strategiska produkter är en förvaltningsmyndighet och som själva regering förklarar ”kontrollerar Sveriges export av vapen och produkter som kan användas såväl i civil verksamhet som för försvarsändamål”.

ISP fortsätter överraska med sina tillstånd som då och då beviljats till bland annat diktaturer lite överallt i världen, oavsett om det handlar om Thailand, Filippinerna, Förenade arabemiratet eller Saudiarabien.

Feministiskt initiativ beklagar djupt att ISP har beviljat tillstånd för försäljning av krigsmaterial till en regering som har visat totalt förakt för de mänskliga rättigheterna och visat särskilt hat mot kvinnor som är involverade i en intern väpnad konflikt.

En feministisk utrikespolitik förebygger väpnade konflikter mellan och inom länder. Därför bör den vara präglad av djup övertygelse av att nedrustning är nödvändigt för att en hållbar fred ska ha en chans. Genom att sälja krigsmaterial till ett land där det råder en väpnad konflikt blir en delaktig i kriget. Sverige borde i stället satsa på åtgärder som minskar spänningar och skapar vägen till fred.

Feministiskt initiativ kommer att fortsätta insistera om att vapenexporten måste upphöra och att vapenindustrin måste ställas om till tillverkning av icke militära produkter som kan bidra till en fredlig och hållbar utveckling.

Jag uppmanar den svenska regeringen att kalla Filippinernas ambassadör och starkt protestera för uppmaningen att skjuta kvinnliga rebeller i vaginan och för andra brott mot de mänskliga rättigheterna. Jag förväntar mig även att regeringen stoppar försäljningen av krigsmaterial till Filippinerna. Det är det minsta en regering som kallar sig för feministisk kan göra. En feministisk utrikespolitik ska aldrig kompromissa med mänskliga rättigheter.

Gång på gång bevittnar vi hur handlingar från regeringen inte stämmer överens med en feministisk politik. Stefan Löfven, du måste definiera vilken väg du och dina partikollegor vill ta inför kommande valperiod. Vill ni verkligen praktisera en feministisk politik eller vill ni använda en feministisk diskurs med en patriarkal praxis? Att en regering som kallar sig för feministisk säljer krigsmaterial till en regering som uppmanar att skjuta kvinnliga rebeller i vaginan är en motsägelse av stora proportioner.

Jaime Gomez, utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ