Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sälj inte Bromma sjukhus – det är ansvarslöst

Bild: Foto: Erik Nordblad/SLL, SLL/Press

Dagens ETC.

Stockholm är värst drabbat av coronaviruset och det är akut brist på vårdplatser. I det läget väljer den blågröna majoriteten i Region Stockholm att sälja Bromma sjukhus. Det är ansvarslöst, skriver Vänsterpartiet.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Redan innan coronapandemin så var det stor brist på vårdplatser och vårdpersonal. De borgerliga partierna har trasat sönder vården med privatiseringar och nedskärningar. Miljöpartiet röstar numera för försäljning och privatisering av vården och socialdemokraterna valde att inte stoppa försäljningen tillsammans med oss.
 
Lokalerna på Bromma sjukhus är väl fungerande och där bedriver man geriatrisk vård, vård för äldre patienter. Befolkningen i Stockholm växer och gruppen äldre ökar kraftigt. Regionen själv bedömer att det fram till år 2040 kommer behövas minst 300 fler geriatrikplatser. 
 
Att sälja ut gemensamt ägda sjukvårdslokaler är väldigt kortsiktigt. Det Wallenbergägda företaget som köper Bromma sjukhus har förbundit sig att arbeta med geriatrisk vård i fem år men vad händer sedan? Vi vet att vårdbehoven ökar. En utförsäljning ger kortsiktigt intäkter men på lång sikt riskerar det bli dyrt för skattebetalarna när sjukvården i framtiden måste hyra lokaler för att få plats med alla patienter.
 
När coronaviruset nu sprider sig i Stockholm så rustar sjukvården med fältsjukhus. Militären, MSB, Socialstyrelsen, Röda Korset med flera hjälper till. De blågröna säljer sjukhus.
 
När försäljningen var uppe på regionfullmäktige i tisdags (24 mars) så ville socialdemokraterna avslå ärendet men de var inte beredda i att stödja en återremiss från Vänsterpartiet. Vårt förslag hade gått igenom som en minoritetsåterremiss. Tillsammans hade vi kunnat stoppa försäljningen av Bromma sjukhus. Tyvärr valde s att inte stödja vårt förslag.
 
Vi kan alla se att beredskapen inför coronapandemin är otillräckligt. Vårdpersonalen gör enorma hjälteinsatser varje dag. Trots underbemanning och platsbristen så räddar de liv.
 
I ett krisläge har sjukvården uppenbara brister för att kunna ge vård till alla. Försäljningen av Bromma sjukhus utgår inte från vårdens behov. Den motiveras av en borgerlig ideologi, att fastigheter ska ägas av privata företag, att sjukvård ska drivas av privata vinstdrivande företag. Det är dålig borgerlig politik som är dålig för stockholmarna. Om vi hade behållit Bromma sjukhus så kunde vi lättare säkra de vårdplatser som vården behöver.
 
Det blir väldigt tydligt vad de borgerliga partierna prioriterar när vi befinner oss mitt i en pandemi. De säljer ut våra sjukhus.

//////

Anna Sehlin (V) regionråd i opposition Region Stockholm
Jonas Lindberg (V) sjukvårdspolitisk talesperson