Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Sagan om förorten i Almedalen

Orten i fokus har varit med och startat #förortenimedia där bilder taggas i sociala medier för att visa en annan bild av förorter.
Orten i fokus har varit med och startat #förortenimedia där bilder taggas i sociala medier för att visa en annan bild av förorter. Bild: Bild: förortenimedia/instagram

ETC Stockholm.

”Känslan vi tar med oss hem är bitterljuv. Trots att samtalet var inspirerande insåg vi hur pass stora utmaningar det finns för att lyfta frågan om förorten”, skriver Orten i fokus efter att ha varit i Almedalen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

”Känslan vi tar med oss hem är bitterljuv. Trots att samtalet var inspirerande insåg vi hur pass stora utmaningar det finns för att lyfta frågan om förorten”, skriver Orten i fokus efter att ha varit i Almedalen.

Det finns en historia som alla känner till. Berättelsen handlar om en avlägsen, förlorad plats. Smutsig, förfallen. Platsen är full av kriminella, arbetslösa och bidragstagare. Den kallas för ”förorten”. I media har detta varit beskrivningen som har levt kvar fram till i dag, och en majoritet av oss som bor i förorten känner inte igen oss i den ensidiga porträtteringen som journalistkåren har skapat.

Sagan om hur organisationen Orten i fokus startades är sagan om mediefolk från orten som tröttnade på denna skeva bild och som inte längre tänker vänta på att ges utrymme i traditionell media. 

Men stormedia består och även den makt de har. Därför är också opinionsbildning och medverkan i debatter en viktig del av vår verksamhet.

I söndags åkte vi till Almedalen för första gången, inbjudna av initiativet ”Förorten i media” för att delta i panelsamtalet ”Från förorten till Almedalen”. 

Men känslan vi tar med oss hem är bitterljuv. För trots att samtalet var inspirerande och kunskapsgivande, insåg vi hur pass stora utmaningar det finns i maktens korridorer för att lyfta frågan om förorten. 

Agendan var pressad, vi åkte dit inbjudna, med minimal budget, timmarna gick åt till förberedelser och planering. Det var ett första möte med denna värld, men vi fick inte tillfälle att debattera våra frågor eller synpunkter med varken journalister eller politiker. Det fanns bara tid för panelsamtalet, sedan åkte vi hem igen. 

Därför är det ironiskt och nästan förolämpande att höra politiker tala om hur tillgängligt Almedalen har blivit. Senast i fredags skrev en politiker från Botkyrka att Almedalen ”är en demokratisk plats, gratis och öppen för alla.” 

Öppen för alla? Gratis? Kanske i teorin. För oss som inte delar hens verklighet (eller politikerinkomst) är Almedalen en avlägsen plats där makthavare och opinionsbildare träffas för att diskutera de viktigaste frågorna i landet just nu. Resan dit är inte gratis, inte heller boendet. Almedalen är fortfarande en klassfråga.

Det som gladde oss var att få delta i ett samtal med många talangfulla och drivna människor som bor eller verkar i förorten, och att se så många rasifierade på plats.

Att alla vi som var där från förorten slår hål på berättelsen om orten som en fördömd plats, bebodd av icke-ambitiösa människor som saknar driv. 

Det finns otroliga krafter i våra förorter! Och detta är bara det första lilla steget in i maktens rum för Orten i fokus, sagan fortsätter att skrivas, för de vars åsikt vi representerar, och för den förändring vi vill se i samhället.

Patricia Palma
Daniella Johansson
Paulina López
Alex Rodallec 
Orten i Fokus - Fittja

Ämnen i artikeln