Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Regeringen bör markera mot Iran

Javad Zarif, Irans utrikesminister.
Javad Zarif, Irans utrikesminister. Bild: Foto: TT/AP/Ebrahim Noorozi

Dagens ETC.

När Irans utrikesminisiter Javad Zarif besöker Sverige idag bör regeringen markera mot att arbetare vid Haft Tapehs sockerfabrik dömts till fängelse och piskrapp för sina protester för bättre arbetsvillkor. Det skriver Morteza Sadeghi.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Tisdagen den 13 augusti dömde en av den iranska regimens domstolar i den södra staden Shush några arbetare vid Haft Tapehs sockerfabrik, som tidigare protesterat för sina grundläggande rättigheter, till åtta månaders fängelse och 20 piskrapp vardera.

Sockerarbetarna arresterades efter deras strejker och protester förra hösten och släpptes villkorligt. Protesterna från Haft Tapeh-arbetarna varade i flera veckor och de fick stöd över hela landet. Demonstranterna krävde bättre arbets- och lönevillkor och avskedandet av korrupta chefer som är bundna till regimen.

 

Den iranska regimen svarade på demonstranternas krav genom att slå ner och gripa dem. Flera av arrangörerna torterades allvarligt i regimens fängelser.

I samband med en rundresa i Norden besöker Irans utrikes­minister Javad Zarif Stockholm. Zarif kommer att besöka riks­dagen och Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri, uppger regeringen i ett pressmeddelande.

Den socialdemokratiska regeringen bör markera var Sverige står när det kommer till mänskliga rättigheter och framföra sitt missnöje mot hur arbetarna i Iran behandlas.

Snart är det den 31:e årsdagen av den största politiska massavrättningen i Irans moderna historia. I 1988 års massavrättning av politiska fångar avrättades 30 000 politiska fångar runtom i Iran.

Under 31-årsdagen av dessa massakrer bör länder som försvarar mänskliga rättigheter, däribland Sverige, försöka ställa de ansvarig inför en internationell rättegång för brott mot de mänskliga rättigheterna.