Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Rädda biblioteken – de är demokratins skattkammare

Folkbiblioteken är i dag en av de få samhälleliga institutioner som är öppna för alla, skriver debattörerna.
Folkbiblioteken är i dag en av de få samhälleliga institutioner som är öppna för alla, skriver debattörerna. Bild: Bild: Christine Olsson/TT

Dagens ETC.

Hur räknar kulturborgarrådet? Stockholms ekonomi är inte alls på fallrepet. Biblioteken är inga svarta hål. Det skriver debattörerna efter att ha gått igenom stadens budget.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Söndagen den 12 maj demonstrerade hundratals stockholmare på Sergels torg mot nedskärningarna i Stockholms stadsbiblioteks budget. Synd att stadens nya kulturborgarråd, centerpartisten Jonas Naddebo, inte var på plats. Då hade han fått veta vilken betydelse våra folkbibliotek har för demokrati, jämlikhet och integration i Stockholms stad. 

Starkt oroade och upprörda hade vi tidigare skrivit brev till honom. Folkbiblioteken är i dag en av de få samhälleliga institutioner som är öppna för alla, där vi gratis får gå in, läsa och låna utan att köpa något. Vi påpekade att biblioteken spelar en avgörande roll i barns och vuxnas liv.

Här ett par exempel: Alla Stockholms förskolebarn har fått komma till sitt lokala bibliotek och bekanta sig med det, fått ett eget lånekort och en bok. För många barn har det varit deras första alldeles egna bok. Och alla fjärdeklassare har inbjudits till boksamtal. På så vis har barn med föräldrar som inte kan svenska eller kanske inte ens kan läsa fått tillgång till litteraturen.

 

Biblioteken blir allt viktigare i ett samhälle där starka krafter förstärker ojämlikheten mellan stadens olika delar. Där är folkbiblioteket hjärtat och centrum för möten mellan människor och olika kulturer. Biblioteken har även fått i uppdrag att hjälpa medborgarna att hitta en väg in i samhället och dess myndigheter.

I vårt brev påpekade vi också att de föreslagna nedskärningarna i bibliotekens budget utgör en mycket liten del av stadens samlade budget, men att de kan få stora följder.

Vi fick svar genom Jonas Naddebos biträdande borgarråds­sekreterare Alice Vestlin. Hon skriver att staden tvingats till en omställning av biblioteken för att stoppa skenande kostnads­ökningar, och att den förra majoriteten ständigt fick skjuta till mer pengar, pengar som aldrig nådde bibliotekens besökare utan fick täppa till kostnadshål som ignorerats. 

Alice Vestlin skriver vidare att det finns allvarliga orosmoln kring stadens höga skuldsättning, nettokostnader och sjunkande solidaritet (vi tror att hon kanske menar ”soliditet” snarare än ”solidaritet”).

Men vi ser i den samlade bedömningen av stadens årsredovisning att den uppfyller kraven för en god ekonomisk hushållning under 2018. Nämnderna har generellt god budgethållning och redovisar ett samlat överskott på 375 miljoner kronor, varav kulturnämnden står för en miljon.

Så vitt vi förstår, efter att ha gått igenom stadens årsredovisning och budgetuppföljning från 2018, så tillförde den förra majoriteten för visso mer pengar för att bredda bibliotekens verksamheter. Vilket också ledde till fler besökare. Ett nytt bibliotek öppnades i Östberga.

Så argumenten för nedskärningarna håller inte.

Men den politiska viljan verkar saknas, viljan att värna biblioteken med sitt viktiga grundläggande demokratiska uppdrag. Tala om sjunkande solidaritet ...

Vi är inte främmande för att verksamheter måste kunna förändras och utvecklas efter nya behov. Men vi tycker det är märkligt att starta en omorganisation med kraftiga nedskärningar i ett läge där staden växer och behoven därmed ökar. I stället för en kreativ process med personalen har man nu skapat stress och oro. Bibliotekens höga hyror borde man bekämpa på annat sätt.

Och när vi läser Leonidas Aretakis intervju med Jonas Naddebo (DN 9 maj) blir vi än mer oroade. Där säger han att kulturen ska ”bredda sin finansiering, det vill säga samarbeta med näringslivet”. Är det bibliotekens privatisering han siktar mot? ”Mer kommers i kulturen” är en annan målsättning han uttalar där. Liksom att från Jonas Naddebos tidigare jobb på Skanska vet han ”vilka värden vinstdrivande aktörer lägger vikt vid”.

Till sist citerar vi Leonidas Aretakis DN-kommentar (29 april):

”Biblioteken är demokratins bultande hjärta och har starkt folkligt stöd. Platserna blir allt färre där vi inte främst är kunder utan med­borgare.”

Kajsa Andersson

Lena Bergman

Christina Björk

Eva Gunnarskog

Gunilla Lundgren

Marianne Melin Åström

Charlotte Skawonius 

Åsa Örnberg

Alla med mångårig yrkeserfarenhet inom kultur, vård och omsorg. 

00:00 / 00:00