Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Onyanserad kritik av den så kallade ”idiotskatten”

Bild: Bild: Arian Schuessler/AP/TT

Dagens ETC.

Är det verkligen klok miljöpolitik att värma upp bostäder och fastigheter med skattesubventionerad vindkraft? Det undrar Per-Olof Lundqvist.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det har skrivits mycket om den begränsning av skattefrihet som regeringen infört för egenproducerad el. Nästan uteslutande har det handlat om solenergi.

Många beskriver i likhet med Åsa Domiej, hållbarhetschef på Axfod, skatten som en ren idiotskatt. Hon undrar varför man ska betala skatt om man producerar solel på sin egen fastighet och gör av med den på den egna byggnaden?

På ledarplats i Dagens ETC 5/9 ironiserar Johan Ehrenberg över att vi, med anledning av regeringen nu ser över skatten, vunnit mot de lobbyister från bland annat fjärrvärmeproducenter och storbolag som försöker skapa en broms för klimatsmart el.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Ingen nämner med ett ord den storskaliga vindkraftsindustrin – ändå var det den det handlade om när regeringen fattade beslut i ärendet. Den tidigare obegränsade skattebefrielsen för egenproducerad vindkraft innebar nämligen en subvention på 29 öre per kilowattimme viket med moms motsvarade 36 öre per kilowattimme, alldeles oavsett hur stor anläggningen är. Det har inneburit att bostadsbolag, företag och kommuner satsat stort på egen vindkraft.

Vad som menas med egenproduktion i detta sammanhang kan givetvis diskuteras. Det går bra för ett företag eller en kommun i södra Sverige, exempelvis Stockholmsområdet, att bygga eller hyra vindkraftverk i Härjedalen eller någon annanstans i landet. Därmed kan man tillgodogöra sig de ekonomiska fördelarna, men slipper de problem som själva vindkraftsverken skapar för närboende i form av buller, skuggor och blinkningar.

Med den stora extra subventionen till egenproducerad vindkraft blev elen så billig att det plötsligt blev lönsamt att värma med el. Någon motsvarande skattesubvention fanns inte för de kommunala energibolagen. De levererar fjärrvärme på som i regel goda miljömässiga villkor men får betala energiskatten fullt ut. Det har enligt föreningen Svensk Fjärrvärme inneburit att ”egenproducenterna” kopplar bort sig från fjärrvärmen.

Jag har full respekt för er som vill satsa på solenergi. Den är i alla fall i nuläget både småskalig och miljövänlig i det avseende att den inte skadar eller stör sin omgivning.

Men när det gäller vindkraft undrar jag om ni som kritiserat skatten tycker att det är klok miljö­politik att värma upp bostäder och fastigheter med skattesubventionerad vindkraft? Själv tycker jag att det är kontraproduktivt. Kan inte den så kallade ”idiotskatten” i detta sammanhang vara väl motiverad?