Hoppa till innehållet

Tesla

Debatt: Öppet brev till Tesla: Teckna kollektivavtal!

Bild: Zanna Nordqvist

Dagens ETC

Kommunal står enade bakom IF Metalls krav på kollektivavtal. Det är dags för Tesla att ta seden dit man kommer och teckna avtal – den svenska modellen är här för att stanna. De anställda på Tesla har Kommunals stöd i ryggen.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Utan kollektivavtal får arbetsgivaren fritt spelrum att ensam diktera villkoren – precis vad Tesla är ute efter. Medan andra företag konkurrerar med kunskap och schyssta villkor vill Tesla glida i egen fil och rita upp sina egna regler. Det kan de glömma. 

Så fungerar inte svensk arbetsmarknad.

Runt om i hela Sverige stöttar Kommunal de hundratals strejkvakter som i mörker och kyla slår vakt om våra gemensamma rättigheter. Samtidigt fortsätter Tesla att sätta sig på tvären. Anledningen? De vill slippa ge sina anställda garantier om förbättringar och snabbt kunna genomföra försämringar. Det är osmart och anmärkningsvärt. 

Det är osmart och anmärkningsvärt. 

Tesla är ett företag som månar om sin image. Man producerar moderna, snabba elbilar med den senaste teknologin. Men i den här konflikten har man hamnat på fel sida om historien. Varför sälla sig till gruppen bakåtsträvare, när man i andra avseenden vill ligga i framkant? Om man dessutom, som Tesla, påstår att man har bättre villkor än de kollektivavtalsförhandlade finns inga hinder mot att skriva på ett avtal med IF Metall. 

Alla som ser långsiktigt på sin verksamhet förstår att personalen är den viktigaste resursen. Så låt oss än en gång påminna Tesla om det förträffliga med de svenska kollektivavtalen, där fack och arbetsgivare gemensamt förhandlar fram grunden för vad som ska gälla. I kollektivavtalen regleras löner, pensioner, semesterersättning och en rad viktiga villkorsfrågor sätts på pränt. Kollektivavtalen skapar trygghet för alla, inte minst för arbetsgivarna som tack vare fredsplikten får ett skydd mot strejker och andra stridsåtgärder så länge avtalet gäller. Det är ingen slump att hela 90 procent av alla löntagare omfattas av kollektivavtal. Nu är det Teslas tur.

Vi vet att styrkan ligger i vår gemensamma övertygelse – den svenska modellen ska värnas, och rätten till kollektivavtal ska gälla alla. Vårt budskap till Tesla är tydligt: Teckna kollektivavtal nu!