Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Nya uppdrag ska hjälpa utsatta

”Kvinnojourernas adresser blir ofta röjda vilket innebär att de måste flytta, med höga kostnader till följd och inte minst stora problem på grund av lokalbrist”, skriver debattörerna.
”Kvinnojourernas adresser blir ofta röjda vilket innebär att de måste flytta, med höga kostnader till följd och inte minst stora problem på grund av lokalbrist”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Freeimages

ETC Stockholm.

Målsättningen är att hjälpa våldsutsatta kvinnor och barn in på bostadsmarknaden, men också att kvinnojourerna ska ha möjlighet att ta emot fler hjälpsökande.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

Feministiskt initiativ delar Zozan Incis och Olga Perssons uppfattning om att bostadsbristen slår hårt mot våldsutsatta barn och vuxna som tvingas lämna sina hem. Därför ska Stockholms stad nu erbjuda mer stöd för dem som inte kan återvända. Bostadsbolagen får i uppdrag att öka antalet skyddade boenden, upprätta övergångslägenheter för dem som tvingas flytta och se över förturssystemet i bostadskön för våldsutsatta. 

Våld i nära relationer är ett omfattande säkerhetspolitiskt problem. Stockholm är inget undantag. Frihet från våld är en grundläggande mänsklig rättighet och insatser mot våld i nära relationer är ett grundläggande kommunalt uppdrag. 

Stockholms stad gör omfattande satsningar mot våld i nära relationer i budgeten 2016. 24 miljoner kronor avsätts till skyddade boenden. Det är en tredubbling av stödet på två år. Samtidigt stärks arbetet i våra egna verksamheter. Barn på skyddade boenden ska garanteras förskola och skola och socialtjänsten ska kompetensutvecklas i våld i hederns namn. 

Även bostadsförsörjningen för våldsutsatta är en viktig pusselbit. För detta krävs att det byggs fler och billigare hyresrätter och att Stockholms stad ser över bostadsbolagens möjlighet och rutiner för att hantera att människor står utanför bostadsmarknaden. Bristen på bostäder i Stockholm slår hårdast mot våldsutsatta barn och vuxna som tvingas lämna sina hem. Därför ska staden nu erbjuda stöd och hjälp för de som inte kan återvända. 

Stadens bostadsbolag får därför i uppdrag att öka antalet skyddade boenden, upprätta fler övergångslägenheter för våldsutsatta som tvingas flytta, se över förturssystemet i bostadskön för våldutsatta samt arbeta för att öka kunskap och kännedom om våld i nära relationer.

Målsättningen är att hjälpa våldsutsatta kvinnor och barn in på bostadsmarknaden, men också att kvinnojourerna ska ha möjlighet att ta emot fler hjälpsökande. Feministiskt initiativ har stor respekt för det oumbärliga arbete som kvinno- och tjejjourerna i dag bedriver. Stockholms stad är och ska vara en viktig aktör i det arbetet. 

Kvinnojourerna vittnar också om en större hotbild mot såväl kvinnor och barn som personal. Jourernas adresser blir ofta röjda vilket innebär att de måste flytta, med höga kostnader till följd och inte minst stora problem på grund av lokalbrist. Därför ska staden nu tillsammans med kvinnojourerna utarbeta nya rutiner för jourer som tvingas byta lokaler.  

Feministiskt initiativ driver en feministisk bostadspolitik där det ska finnas bostäder för alla. En bostadspolitik som ska motverka segregation, främja lika rättigheter och särskilt värna våldsutsattas situation på bostadsmarknaden.

Ämnen i artikeln