Debatt. .

2018-01-11 04:00
BILD Fredrik Sandberg/TT

Muf: Socialdemokraterna måste släppa klassföraktet

”Poliskrisen slår hårdast mot förorten. I områden som Rinkeby, Tensta och Husby finns mellan 800 och 1 000 yrkeskriminella ungdomar. Trots det har särskilt utsatta platser långt färre poliser per capita än nästintill några andra motsvarande områden i andra länder”, skriver Benjamin Dousa.

Sverige är ett tudelat land. Samtidigt som arbetslösheten hos inrikes födda är låg präglas områden med en hög andel utrikes födda i många fall av arbetslöshet, kriminalitet och låga skolresultat.

Socialdemokraternas nonchalans och relativisering av problemen i förorterna avspeglar det klassförakt som under senare år vuxit sig allt starkare inom socialdemokratin. En rörelse som tidigare vurmat för allas möjlighet att leva i välstånd har helt bytt riktning. Partiet har en misstro mot att människor som kommer från ett annat land eller från en socio-ekonomiskt utsatt miljö kan göra rätt för sig.

 

Förortsområden har stora problem med arbetslöshet och bidragsberoende vilket i förlängningen leder till hopplöshet och kriminalitet. För samtidigt som arbetslösheten hos inrikes födda är låg, så präglas områden med en hög andel utrikes födda av arbetslöshet och bidragsberoende.

Speciellt utsatta är nyanlända utan gymnasieutbildning, men ändå håller Socialdemokraterna dessa människor utanför arbetsmarknaden. Rut-jobb kallar de i förminskade termer för pig-jobb. Min egen familj, där mormor och morfar är invandrade, startade och drev en städfirma här i Sverige. Denna socialdemokratiska hållning sätter fingret på den märkliga synen partiet har på människor som vill göra rätt för sig. Ett jobb är alltid bättre än bidragsberoende.

 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Poliskrisen slår hårdast mot förorten. I områden som Rinkeby, Tensta och Husby finns mellan 800 och 1 000 yrkeskriminella ungdomar. Trots det har särskilt utsatta platser långt färre poliser per capita än nästintill några andra motsvarande områden i andra länder. När straffen inte är tillräckligt hårda och fällande domar tar tid, urvattnas också respekten för rättsväsendet.

Gängen vet att sannolikheten för att de blir gripna för grova brott är liten och blir de väl det är påföljden knappast avskräckande. Situationen hade knappast tolererats på gatorna i vanliga villakvarter eller inne i stadskärnorna där många socialdemokratiska toppolitiker själva bor.

 

Socialdemokraterna sviker även elever i förorten. Tittar man på förortsskolorna i Sverige ligger de i den absoluta botten. Andelen som uppnått kunskapskraven i alla ämnen i slutet av 9:an i Husbygårdsskolan i Stockholm är knappt varannan. Siffran ser likadan ut för Kroksbäckskolan i Malmö och i Ryaskolan i Göteborg klarar endast 33 procent av eleverna grundskolan. Samtidigt ligger snittet för Sverige i stort på fler än sju av tio.

 

De senaste årens rekordstora invandring har gett upphov till ökade klyftor i samhället. En färsk rapport från ESO visar att bara drygt sex av tio utrikes födda elever går ut skolan med godkänt i matematik, svenska och engelska, det gäller särskilt den gruppen som anlänt till Sverige efter sju års ålder.

Utvecklingen går dessutom åt helt fel håll. För tio år sedan var genomsnittsbetygen väsentligt högre bland utrikes födda än vad de är i dag. Trots detta tar Socialdemokraterna inte krafttag för att förbättra förortsskolorna.

 

Samma arbetarrörelse som historiskt sett arbetat för ordning och reda, en arbetsmarknad för alla och en skola där även arbetarbarn har chansen att lyckas, relativiserar och nonchalerar nu den negativa utvecklingen.

Socialdemokraternas attityd mot oss som bor i förorten är inget annat än klassförakt.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Benjamin Dousa 
Förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet