Debatt. .

2020-06-19 04:00
”Steg för steg har Kristersson svängt, och nu menar han att det är ”trams” att inte förhandla med SD”, skriver debattörerna. Foto: Claudio Bresciani / TT
”Steg för steg har Kristersson svängt, och nu menar han att det är ”trams” att inte förhandla med SD”, skriver debattörerna.
Puffetikett
Dagens ETC

Moderaternas SD-flirt är ett förräderi mot den svenska demokratin

För bara två år sen lovade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson Förintelseöverlevaren Hèdi Fried att han ”aldrig, aldrig” skulle ha något samröre med SD. Steg för steg har Kristersson svängt, och nu menar han att det är ”trams” att inte förhandla med SD. Historiens dom kommer att falla tung över Moderaterna, skriver Mattias Irving och Anna Ardin i Hjärta – troende socialdemokrater i Stockholm.

Många anständiga, tänkande demokrater har reagerat med vantro över den cyniska positionsförskjutning som Moderaterna gjort sig skyldiga till sedan 2018. Finansminister Magdalena Andersson kallade Expressenutspelet, där Kristersson säger att detta nazistiska parti är en självklar förhandlingspartner när framtida budgetar ska tas fram, för ett löftesbrott mot svenska folket. Men det är något långt värre än så: Det är ett förräderi mot den svenska demokratin.

SD grundades av nazister, och i en obruten linje sedan grundandet har höga företrädare och medlemmar påkommits med att hysa nazistiska åsikter. Partiet har helt uppenbart inte gjort upp med sitt förflutna, och den som köper deras halvhjärtade bedyranden om motsatsen gör sig till dörrmatta för nazister - för kortsiktig vinnings skull.

När Franz von Papen en gång i tiden släppte fram Adolf Hitler till makten fanns det inget enkelt facit för vad nazismen var kapabel till. Rörelsen var bråkig, populistisk och djupt rasistisk, men det fanns inga garantier för att den inte gick att tämja. Den viktigaste anledningen till att den tyska konservativa högern länge hållit nazistpartiet NSDAP ifrån sig handlade om dess bondska, ovärdiga och populistiska framställning. Inte de totalitära dragen. Det var en annan tid. Demokratin var ung och krig och ekonomisk otrygghet fanns ännu i levande minne för väldigt många tyskar. Moderaterna har historiens facit i hand och verkar i ett av världens mest stabila, demokratiska länder. Vad är deras ursäkt?

Även om företrädare för SD ständigt avslöjas med diverse vit makt-symboler, inklusive hakkors, så kommer partiet sannolikt inte att börja klä sig i bruna uniformer, för det modet har kommit och gått. Vi som moderna demokrater kan inte bortse från det nazistiska hotet om utrensningar och våldsam maktutövning bara för att partiet gjort sig av med Leni Riefenstahl-estetiken.

Därför är det dags att släppa den fruktlösa diskussionen om precis vilken nyans av brunt som passar bäst på Sverigedemokraterna idag. Den frågan har bromsat upp vår kraft att mobilisera för demokratin under hela det 10-tal som kännetecknats av den nya högerns framväxt runtom i världen, och en stegvis avveckling av människovärde och demokratiska friheter i flera länder. I varje demokratisk maggrop finns det en hitlerseismograf, och om den ger utslag så är det dags att agera för demokratin. Den seismografen börjar dansa logdans varje gång SD:s chefsideolog Mattias Karlsson öppnar munnen.

Det är dags att bejaka det vi alla vet som har begåvats med den demokratiska maggropskänslan: Det som hänt i andra länder kan – och kommer – att hända även här om vi släpper in nazister i maktens korridorer. Ledande företrädare för SD säger öppet att de vill ha det som i Polen och Ungern. De vill avskaffa demokratin, för demokratin kan helt enkelt inte samexistera med nazismen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Moderaterna har inte längre rätt att bli upprörda när de jämförs med de konservativa krafter som släppt fram fascismen i det förflutna, och historiens dom kommer att falla tung över partiet.
////////////////////

Mattias Irving, ordf
Anna Ardin, vice ordf

Hjärta - troende socialdemokrater i Stockholm
En del av Socialdemokrater för tro och solidaritet