Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Med satsningar på kultur kan vi bryta alkoholnormen

”Vi tror på en statligt reglerad alkoholmarknad med Systembolaget och ser behovet av höjd alkoholskatt ihop med ett reklamförbud för alkohol”, skriver dagens debattörer.
”Vi tror på en statligt reglerad alkoholmarknad med Systembolaget och ser behovet av höjd alkoholskatt ihop med ett reklamförbud för alkohol”, skriver dagens debattörer. Bild: Bild: Gorm Kallestad/TT

Dagens ETC.

Precis som med cancerriskenfinns det ingen riskfri nivå för beroende.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Försäljningen av alkoholfria drycker slår nya rekord. Det är en hoppfull utveckling. Allt fler genomskådar den alkoholnorm som förmörkar riskerna. För bakom den alkoholstinna festen och machoölen på bordet gömmer sig det besinningslösa våldet, den näst största cancerrisken och svikna barn. Allt det som alkoholindustrin vill dölja. Feministiskt initiativ vill bryta den normen.

Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  

Alkohol är ett av våra största folkhälsoproblem. Det är den näst största riskfaktorn för cancer. Tusentals insjuknar på grund av alkohol varje år. Ändå är så många som var fjärde svensk ovetande om kopplingen mellan alkohol och cancer, enligt Cancerfonden. Alkoholnormen gör att vi bortser från dessa förödande följder på såväl individ- som samhällsnivå. Stora risker ignoreras för att ”kunna ta sig ett glas”. Men det finns ingen riskfri nivå av alkoholintag när det gäller cancer. Även måttligt drickande är riskfyllt.

Precis som med cancerrisken finns det ingen riskfri nivå för beroende. Det börjar som ett glas till maten, en öl på krogen. Cancerrisken ökar redan vid det första glaset. Vi förtjänar kunskap om detta, så att vi kan göra medvetna val. Cancerfonden varnar för att risken ökar med hela 7–10 procent av ett litet glas vin per dag. Alkohol påverkar bland annat körtelvävnaden hos kvinnor och ökar därmed risken för bröstcancer markant. Många är omedvetna om detta.

Ju högre totalkonsumtion i ett samhälle, desto fler problem. Alkoholkonsumtionen och normen som kommer med den bidrar i sin tur till mer våld, kriminalitet, psykisk och fysisk ohälsa. Barn far illa i dess skugga. Välfärdens kostnader stiger. Det är således även ett samhällsekonomiskt problem. Skadliga normer som dessa måste ifrågasättas. Då kan vi förändra dem. Det visar den alkoholfria trenden. Men normen behöver en push av en progressiv politik.

Alkoholkonsumtionen behöver därför begränsas, och kunskapen om riskerna öka. För att detta ska vara möjligt krävs en politik som bryter normer och tryggar allas rätt att ta plats utan att behöva berusa sig. Behovet är tydligt. Feministiskt initiativ vill förutom satsningar i skola och en anpassad vård även avsätta en procent av statsbudgeten till kultur och öka dess tillgänglighet – så kan vi förändra alkoholnormen. Med nya sätt att umgås och med kroppens egen kemi.

Detta är en konstruktiv politik som främjar alkoholfria miljöer. Feministiskt initiativ kommer inte att vika sig på den punkten. Vi tror på en statligt reglerad alkoholmarknad med Systembolaget och ser behovet av höjd alkoholskatt ihop med ett reklamförbud för alkohol. Vi tror att Sverige kan vara en klar och tydlig röst mot alkoholindustrin och för folkhälsa. Vi tror på en alkoholfri norm som redan är här. Låt oss se till att den är här för att stanna.

Kan vi bryta alkoholnormen och vidga perspektiven?

Klart vi kan!

00:00 / 00:00