Debatt. .

2018-02-12 04:05
Foto: TT

Matchningskaos på Arbetsförmedlingen

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Arbetsförmedlingen upphör aldrig att förvåna. För många utlänningar som jag själv som har studerat i sju år på universitet, både i Sverige och utomlands, borde man kunna hitta en meningsfull sysselsättning relativt lätt, särskilt när man, som jag själv, kan tala fullgod svenska.

Jag har studerat till ingenjör i mitt hemland och har fyra års arbetslivserfarenhet inom IT-området och jag kom till Sverige för att slutföra mina studier på masternivå, jag fick min masterexamen. Jag tog upp svenska språket väldigt snabbt, inom det första året i Sverige. Det var bara naturligt att tänka att med rätt vägledning skulle jag kunna matcha med ett jobb som passar mitt yrke och arbetslivserfarenhet.


VI VILL VETA VAD DU TYCKER!

Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se


Arbetsförmedlingen bestämde sig dock för ett jobb som brevbärare matchade mig bäst.

Förvirrad över orsaken, men desperat efter arbete och med behov av att utveckla min svenska arbetslivserfarenhet tog jag det jobbet och det fungerade okej för ett tag.

Efter det blev jag arbetslös igen för en lång tid och alla mina egna insatser att få jobb gick dåligt, trots att jag ”vässat min CV”, varit villig att flytta, och varit ”på” fick jag inte komma på intervju. Jo, en gång som lärare i IT, men jag ansågs ”överkvalificerad”. Nu bestämde Arbetsförmedlingen att det jobb som matchar mig bäst var som bussförare. Detta yrket är inte min huvudsakliga sysselsättning men det finns ju ett behov på marknaden för mer bussförare och yrket leder till ett stabilt jobb. Så jag tackade ja till utbildningen som erbjöds.

Nu fortsatte skämtet vid Arbetsförmedlingen och de bestämde sig för att ta mig ur utbildningen efter att jag fullgjort halva. Jag klarade mina prov och avslutade min kurs före schemat, och bad om ett tillstånd att resa utomlands, för att jag hade en familjeärende. Jag och skolan som ordnar utbildningen har påtalade detta för kursledningen och de höll med om att min frånvaro inte kommer att påverka min kurs alls. Arbetsförmedlingen ville dock lära mig en läxa och eftersom jag åkte utomlands fick jag inte fortsätta och göra klart mina sista körlektioner.

Det som är så upprörande är inte bara det faktum att jag fick avbryta programmet, utan också hur de gjorde det. De förfalskar officiella dagens anteckningar för att få det att se ut som om jag aldrig bad om ett tillstånd för avgång från ledighet. Detta trots att jag sökt tillstånd två gånger, både muntligt och skriftligt.

Som sagt, Arbetsförmedlingen upphör aldrig att förvåna när det gäller jobbsökning eller jobbmatchning. Det är en sak att vara en ineffektiv organisation men att jobba aktivt för att sabotera nyanländas chanser att integrera sig på arbetsmarknaden genom otäcka byråkratiska vägar är väldigt långt ifrån deras uppdrag. Jag förstår inte vitsen med att först erbjuda mig en utbildning, men sedan sparka ut mig när jag nästan genomfört den! Det har inte bara lett till att jag är fortsatt arbetslös, men också krossat min självkänsla och slösat bort min tid. Om nyanlända ska ha chans att komma ut på arbetsmarknaden måste rätt kompetens tas tillvara, och begåvning och arbetsflit premieras snarare än att bestraffas.

Haile Zewdie

 

Direkt replik från Arbetsförmedlingen:

Efter att ha läst Haile Zewdies insändare är jag bekymrad. Så ska vi inte agera. Vår roll är att stötta och ta tillvara de arbetssökandes begåvning och kompetens så att de så fort som möjligt får ett arbete eller börjar studera. Bilden som Haile Zewdies målar upp är inte uppmuntrande. Min uppmaning till dig är att du tar kontakt med chefen på din lokala Arbetsförmedling, och komma fram till en plan som leder till arbete.

Carola Larsson

Chef för Arbetsförmedlingen i Umeåregionen