Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Märkning behövs för skogens överlevnad

”Vi står inför stora utmaningar då den globala efterfrågan på skogsprodukter förväntas fördubblas de kommande 15 åren”, skriver Lina Bergström.
”Vi står inför stora utmaningar då den globala efterfrågan på skogsprodukter förväntas fördubblas de kommande 15 åren”, skriver Lina Bergström. Bild: Bild: Robin Haldert/TT

Dagens ETC.

Om våra skogar ska fortsätta leverera viktiga ekosystemtjänster, förutom fiber och timmer, måste den brukas på ett långsiktigt hållbart sätt. Därför är initiativ som FSC viktiga, skriver svenska FSC:s verksamhetschef Lina Bergström i en debattreplik.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I debattartikeln ”Miljömärkningen av virke fungerar inte” (18/9) målas en dyster bild upp av hur svenskt skogsbruk och FSC fungerar. Vi vill vända på steken och berätta om vilka positiva effekter certifieringen lett till.

Idag är hälften av den svenska skogen FSC-certifierad. Certifieringen fungerar som ett komplement till lagstiftning och myndighetsutövning – där den certifierade skogsägaren går med på att kontrolleras. FSC anses som den mest trovärdiga skogscertifieringen, vilket verifieras av till exempel WWF:s studie som publicerades i juni i år. FSC är ett positivt exempel där medlemsorganisationer från alla delar av samhället samarbetar för att förändra och förbättra skogsbruksmetoder i Sverige och internationellt.

Vi vill bemöta några av de felaktigheter som debattörerna hävdat; ingen organisation eller företag har mer makt än någon annan i vår organisation, alla har lika rösträtt. Som certifierad markägare kan man förlora sitt certifikat om man inte kan leva upp till våra regler. FSC är ett globalt system som certifierar skogar som brukas med olika metoder och har ingen bestämmelse om att trakthyggesbruk endast får ske som ett komplement.

FSC gör skillnad och ställer tydligare krav än lagen. Ett tydligt område där Svenska FSC har varit drivande är minskningen av kemiska bekämpningsmedel i skogen. Insekticidanvändningen mot snytbaggar har halverats under 2010–2014 och förväntas ha fasats ut till 2019.

FSC ser till att skogsbruket tar ett ökat ansvar än vad lagen kräver. Både när det gäller miljöfrågor och sociala frågor.

Andelen gammal skog, lövdominerad skog och förekomst av död ved i det svenska skogslandskapet har ökat varje år sedan 1993. Här har FSC bidragit med krav på avsättningar, ökad andel lövträd och skapande av död ved. Det gynnar den biologiska mångfalden.

FSC spelar också en stor roll för sociala frågor. Vi har sett till att renskötande samer har rätt till samråd med skogsföretagen om skogsbruksåtgärder som avverkning, gödsling och markberedning på vinterbetesmarkerna. En FSC-skogsbrukare ska även ta hänsyn till och respektera områden och platser av särskild kulturell, ekologisk, ekonomisk eller religiös betydelse för samerna.

Världens skogar spelar en avgörande roll för människan och vi står inför stora utmaningar då den globala efterfrågan på skogsprodukter förväntas fördubblas de kommande 15 åren. Skogar ger oss inte bara timmer och fiber utan är helt avgörande för flera livsviktiga ekosystemtjänster Ett viktigt steg för att klara framtida utmaningar är att alla aktörer, från myndigheter och företag till frivilligorganisationer och allmänheten, kan samarbeta och föra en diskussion om hur vi ska bevara och använda våra resurser.

Om våra skogar ska fortsätta leverera viktiga ekosystemtjänster, förutom fiber och timmer, måste den brukas på ett långsiktigt hållbart sätt. Därför är initiativ som FSC viktiga för att världens skogar ska överleva, och en viktig märkning för konsumenter som vill göra rätt.