Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Löneskam är vänsterns metod

De allra flesta höginkomsttagare är helt vanliga människor som har lagt ett hårt arbete bakom lönen, menar debattören.
De allra flesta höginkomsttagare är helt vanliga människor som har lagt ett hårt arbete bakom lönen, menar debattören. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Det pågår en ständig häxjakt i den politiska debatten. Samma retorik i varje debatt från Sjöstedt (V). Allvarligt nu, varför kan man inte få göra en bra karriär iSverige utan att våra vänsterpolitiker propagerar en övertrassering av samvetskontot? Det skriver egenföretagaren Dan Lansman.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

V är faktiskt inte helt olikt SD. De pekar båda ut en särskild grupp som det största samhällsproblemet. På den ena sidan är det invandrarna och på den andra är det höginkomsttagarna. Båda har fel. Retoriken skapar bara svårigheter att ha konstruktiva samtal vilket leder till förstärkt ”vi mot dem”. Är det verkligen vad Sverige behöver?

Medianlönen i Sverige är cirka 30 000 kronor i månaden, alltså cirka 12 000 kronor från att vara en av de som vänstern vill utsätta för löneskam. Då är du nämligen höginkomsttagare som, med Sjöstedts retorik, stjäl pengar från de fattiga. Du bör alltså inte klättra i karriären eller vara en driven, motiverad och högpresterande arbetstagare om du ska matcha vänster-utopin. Bättre att rätta dig i ledet och tjäna lagom, för det ska helst inte löna sig att göra mer. Det är ganska kul att spela Sjöstedt-bingo under partiledardebatterna. I sann vänster-anda blir alla i soffan vinnare eftersom argumenten är minst sagt återkommande (tips: ”Inkomstmiljonärerna i Danderyd” och ”Göra de rikaste rikare” brukar ge bra poäng).

Med Sveriges skattesystem innebär 30 000 kronor i månadslön en total skatt på cirka 22–23 procent av din förvärvsinkomst. Lägger vi sedan på arbetsgivaravgifterna genereras cirka 250 000 kronor till skattesystemet per år. Det är totalt 70 procent av din bruttoårslön i skatteintäkter per år. Har du pengar kvar efter räkningarna ökar dessutom i regel din konsumtion, vilket leder till ytterligare skatteintäkter i form av mervärdesskatt. Nu gör vi samma räkning för dig som Sjöstedt gärna svartmålar: Du är en riktig hemsking; en inkomstmiljonär, troligen högt uppsatt chef, med en månadslön på 90 000 kronor. Du betalar nu cirka 41–42 procent av din förvärvsinkomst i skatt. Lägger vi sedan till arbetsgivaravgifterna genereras cirka 950 000 kronor till skattesystemet per år. Det är 88 procent av din bruttoårslön i skatteintäkter. Att du inte skäms!

Båda två bidrar till välfärden. Den sistnämna bidrar nästan fyra gånger så mycket. Det är tydligen varken tillräckligt eller bra enligt Sjöstedts politik. Nej, här ska jante­lagen in och stävja de allra mest ambitiösa. De ska ha löneskam för att de tjänar bra pengar och har lyckats bra i arbetslivet, trots att de årligen genererar 31 medianbruttolöner bara i skatt. Skatter som gör det möjligt att faktiskt finansiera välfärden för de som verkligen behöver det.

Ett skattesystem ska uppmuntra fler till att arbeta och skapa incitament till de som redan gör det. De allra flesta höginkomsttagare är helt vanliga människor som har lagt ett hårt arbete bakom lönen. Hög lön kräver nämligen i regel stort ansvar, många arbetstimmar och sömnlösa nätter. En uppoffring för den egna karriären, ett gott liv och för samhället. Vi pratar alltså inte endast om äldre vita miljonärsmän i Mercedes som äter räkmacka i kostymer och har villa i Spanien. Eller förlåt, Danderyd menar jag.