Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Kunderna i kläm på den avreglerade marknaden

”En starkare ställning för konsumenterna är en viktig del i byggandet av ett Sverige för alla!” skriver debattörerna Lars G Linder och Daniel Torstensson.
”En starkare ställning för konsumenterna är en viktig del i byggandet av ett Sverige för alla!” skriver debattörerna Lars G Linder och Daniel Torstensson. Bild: Bild: Tim Dewey

Dagens ETC.

De avreglerade marknaderna har inte gett mer utan mindre makt till konsumenterna. Därför måste konsumentorganisationerna stärkas, skriver Lars G Linder och Daniel Torstensson.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

De avreglerade marknaderna har inte gett mer utan mindre makt till konsumenterna. Därför måste konsumentorganisationerna stärkas, skriver Lars G Linder och Daniel Torstensson.

De senaste decenniernas politik har stärkt företagens ställning på ett flertal marknader, däribland energi-, transport och telefoniområdena. Kunderna har däremot sett sin ställning försvagas. Avregleringarnas uppgift var att lösa stelheter och ineffektivitet i produktionen, men resultatet är långt ifrån det som skulle uppnås. Vi ser dagligen exempel på hur kunderna kommer i kläm på de avreglerade marknaderna och att kvaliteten blir lidande i avsaknad av resursstarka konsumentorganisationer som skyddar kunderna.

Det är viktigt att staten tar sitt ansvar för att erbjuda en kunddriven oberoende granskning av de avreglerade marknaderna så att hänsyn tas till långsiktig försörjningstrygghet, pris på produkten och tjänstens kvalitet. Här kan bland annat kundorganisationer, högskolor och universitet genom långsiktig finansiering gå i bräschen för att en oberoende granskning kommer till stånd och sätta press på de tillsynsmyndigheter som övervakar marknaderna. Tillsynen inom de flesta avreglerade områden är idag mycket svag, vilket visar sig inte minst på järnvägs- och apoteksmarknaden. Då regeringen sällan följer upp tillsynsmyndigheternas verksamhet har kundorganisationer och även Riksrevisionen gång efter annan uppmärksammat att många tillsynsmyndigheter är tandlösa.

Många kanske tror att Konsumentverket fyller rollen att skydda kunderna, men de senaste årens erfarenheter visar med all tydlighet att så inte är fallet. Detta beror på att numera finns i stort sett all specialistkompetens i respektive bransch och dessutom finansieras och styrs nästan all forskning och utredning från producentledet. Kunskapsproduktionen styrs i sådan grad att det blir svårt för media att granska marknaderna. Konsumentperspektivet blir helt enkelt inte företrätt.

Situationen förstärks också av att huvuddelen av forskningsmedlen kontrolleras av branschforskningsinstitut kontrollerade av producentledet. Det är inte svårt att förstå att det är få konsulter eller forskare som vågar vara kritiska mot den bransch som de själva arbetar inom, eftersom karriärvägarna är starkt begränsade idag.

Samhällets insatser för att förstärka konsumenternas ställning och finansiera en oberoende forskning måste utökas. Samhället måste vid varje avreglering se till att det skapas finansiering och tillräcklig kunskap även för konsumenterna att värdera och granska de olika produkter och tjänster som erbjuds. Finansiering kan antingen ske genom statligt anslag eller genom en avgift på den produkt som kunden köper. För att få väl fungerande avreglerade marknader där kunderna får den kvalitet de betalar för behövs därför reformer kopplat till ökad konsumentmakt som leder till att de idag tydliga informations- och resursasymmetrierna mellan brukare och producenter på sikt utjämnas.

Vi vill därför att socialdemokratins konsumentpolitiska arbete förstärks. Vi vill att konsumentorganisationernas resurser förstärks, för att successivt kunna förbättra möjligheterna att bli en mer jämbördig part i opinionsbildning och kvalitetsfrågor. Vi vill också att samhällets stöd till en konsumentdriven forskning inom de avreglerade områdena förstärks.

En starkare ställning för konsumenterna är en viktig del i byggandet av ett Sverige för alla!

Lars G Linder
Ordförande, Socialdemokrater för tro och solidaritet i Sörmland

Daniel Torstensson
Socialdemokrater för tro och solidaritet i Eskilstuna