Debatt. .

2019-04-15 00:38
I veckan kunde Dagens ETC avslöja att KD:s Lars Adaktusson talade inför fascistiska grupper vid en konferens i  Bogota, något både Feministiskt initiviati och Grön Ungdom nu reagerar på.   Bild: Fredrik Persson/TT
I veckan kunde Dagens ETC avslöja att KD:s Lars Adaktusson talade inför fascistiska grupper vid en konferens i Bogota, något både Feministiskt initiviati och Grön Ungdom nu reagerar på.
Puffetikett
Dagens ETC

Kristdemokraternas korståg mot feminismen måste stoppas

”Nej, jag vägrar se denna utveckling bli verklighet den 26 maj. Vi måste börja förstå vart Europa är på väg.”

Det smärtar mig att se KD ge sig i lag med ultra-konservativa inte bara i Europa utan över hela världen. Nu är det allvar. Dessa hatiska krafter växer och vi måste ta avstånd från dem, inte normalisera dem.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Att Lars Adaktusson på Bogota-konferensen uttrycker tacksamhet till dessa organisationer är djupt oroande men inte förvånande. Sara Skyttedal har ju själv startat korståg mot genuspedagogik, och sagt att det största hotet mot EU-samarbetet är unionens arbete mot diskriminering och jämställdhet. Ebba Busch Thor är den som öppnar för samarbete med Sverige­demokraterna. Jag känner många mer sansade röster i KD, men de verkar nu vara i minoritet i detta parti.

Nej, jag vägrar se denna utveckling bli verklighet den 26 maj. Vi måste börja förstå vart Europa är på väg. I flera medlemsländer gör ultra-konservativa, nationalistiska och fascistiska partier gemensam sak i att stänga gränser, inskränka de mänskliga rättigheterna, och i förlängningen skada demokratin och rättsstaten. Vi måste börja stå upp mot dessa mörka krafter, inte hjälpa dem till makten och förhandla med dem.

Den progressiva antirasistiska feminismen står för rakt motsatta värden som den socialkonservativa kristdemokratiska traditionalismen. En röst på KD är ett steg bakåt inte bara för kvinnors rättigheter, utan för mänskliga rättigheter.

Feministiskt initiativ 
Soraya Post och Stina Svensson