Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Klimatkrisen kräver att vi agerar – även på regionnivå

Bild: Alexanderstock23/Shutterstock

Dagens ETC.

Kalmar län, såväl Öland som fastlandet, är en av de delar av Sverige som har flest soltimmar under året. Här krävs en satsning på att underlätta för att sätta upp solpaneler på enskilda och offentliga byggnader samt även för solenergiparker, skriver ­dagens debattörer.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Klimatkrisen och krisen för den biologiska mångfalden kräver att vi agerar. Klimatförändringarna leder till förändrade temperaturer och mer dramatisk väderlek som i sin tur får svåra konsekvenser i många led för jordbruk, skogsbruk, levnadsmiljö, biologisk mångfald och tillgången till vatten. Ansvaret kan inte läggas enbart på individen utan hela samhället måste agera. För Vänsterpartiet är detta en allvarlig klimatkris som kräver politiska beslut för att bygg­a ett hållbart samhälle.

Det behövs en omställning som ser helheten, där produktion, tillgång och efterfrågan av smarta gemensamma lösningar kommer att vara avgörande. Vi måste samverka brett med offentlig sektor, entreprenörer, industri och näringar för att snabbare skapa en hållbar region. Därför vill vi på ett strukturerat sätt kartlägga vad som behöver göras i Kalmar län och ta fram en regional koldioxid­budget. I första hand för att ta ansvar för den egna verksamheten men även som ett stöd och för ett samarbete med kommunerna och alla andra aktörer.

För oss är ett ekologiskt förhållningssätt viktigare än kortsiktiga vinstintressen. För att få en levande landsbygd vill vi ha stärkt stöd från EU till ekologiskt jordbruk. Vi vill också koppla EU:s jordbruksstöd till miljöåtgärder inom jordbrukssektorn för minskad övergödning, minskad användning av bekämpningsmedel, ökad biologisk mångfald och en bättre vattenhushållning. Genom att ha höga krav på både ekologiska och närproducerade livsmedel i region och kommuner kan vi gemensamt ta ansvar för vår natur och biologiska mångfald.

Stränderna, vid sjöar, vatten­drag och kust, är viktiga för rekreation och särskilt för den biologiska mångfalden. Stränderna kommer också att påverkas av klimatförändringarna, både av höjda havsnivåer och översvämningar i samband med skyfall respektive minskad vattentillgång vid torrperioder. Många orter i Kalmar län är belägna utmed kusten. För att höja beredskapen och ställa om bebyggelse behöver det tas fram hot- och riskkartor för alla dessa orter. Strandskyddet ska vara kvar så att alla får tillgång till stränderna och det rörliga friluftslivet, samt för den biologiska mångfaldens skull.

Kalmar län, såväl Öland som fastlandet, är en av de delar av Sverige som har flest soltimmar under året. Här krävs en satsning på att underlätta för att sätta upp solpaneler på enskilda och offentliga byggnader samt även för solenergiparker. Även regelverket för att leverera egen el behöver ses över. Därför vill vi att solpaneler monteras på alla offentliga byggnader där det är möjligt och att möjligheterna för att leverera ”egen el” från solpaneler underlättas.

För att bevara gammelskogar och skogar med höga naturvärden måste vi öka skyddet i produktiv skogsmark. För att minska läckaget av växthusgaser från mark vill vi att långsiktigt stöd för anläggning av våtmarker i utdikade torvmarker i jordbruks och skogsmark utvecklas.

Det är nödvändigt med kraftigt ökade investeringar i det som ställer om, i förnybar energi, elnät, järnvägar, cykel- och kollektiv­trafik, minskat flygande, energirenoveringar och vid nybyggnation av lokaler och klimatsmarta bostäder. Det handlar om omställningar som är avgörande för en hållbar framtid!