Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: ”Kajsa Ekis Ekman sprider felaktiga påståenden”

Cecilia Malmström fick kritik i Kajsa Ekis Ekmans ledare den 8 augusti. Nu svarar hennes talesperson.
Cecilia Malmström fick kritik i Kajsa Ekis Ekmans ledare den 8 augusti. Nu svarar hennes talesperson. Bild: Bild: TT

Dagens ETC.

I Kajsa Ekis Ekmans ledare i Dagens ETC förra veckan kritiserades Cecilia Malmström för att inte ifråga­sätta säkerhetsindustrins makt över EU. Nu svarar Malmström.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I Kajsa Ekis Ekmans ledare i Dagens ETC (8 augusti) kritiserades Cecilia Malmström för att inte ifråga­sätta säkerhetsindustrins makt över EU. Nu svarar Cecilia Malmström. Det finns inget nära samarbete med säkerhetsindustrin, skriver talespersonen Michele Cercone.

Som EU-kommissionär för inrikesfrågor har Cecilia Malmström ansvar för frågor som rör EU:s polissamarbete, gränskontroll, säkerhetsfrågor samt asyl och migration. Arbetet med att utveckla och förbättra EU:s säkerhetspolitik innebär att också samtala med såväl industrin och forskare som representanter från civilsamhället för att ta del av expertis och se hur de kan bidra till EU-kommissionens arbete för ett säkrare Europa. Detsamma gäller Frontex, EU:s gränsbyrå med ansvar för samordningen av det operativa samarbetet vid EU:s yttre gränser. En viktig del av Frontex arbete består i att följa och bidra till forskning inom gränskontroll och övervakningsteknik för civil säkerhet och hålla medlemsländerna informerade.

Cecilia Malmström har under sin tid som EU-kommissionär deltagit i två seminarier tillsammans med andra EU-institutioner, representanter från EU- ländernas inrikesdepartement, samt representanter från säkerhetsindustrin som anordnats av European Organisation for Security. Att hon skulle ha något nära samarbete med säkerhetsindustrin är ett rakt igenom felaktigt påstående.

Det faktum att EU-kommissionen, Frontex eller andra EU-organ träffar representanter från industrin som en del av deras uppdrag att förbättra EU:s gränsövervakningsteknik och stödja forskning innebär inte att EU:s gränspolitik, asyl eller migrationshantering militariseras.

Cecilia Malmström har som kommissionär arbetat för att få på plats EU:s gemensamma asylsystem för de som söker skydd i Europa. Att öppna fler lagliga vägar till Europa har också varit en av kommissionens prioriteringar under de senaste åren, till exempel när det gäller arbetskraftsinvandring. Parallellt med detta är hon ansvarig för att se till att de yttre gränserna upprätthålls och att arbetet för att förhindra människosmuggling förbättras. Som del av arbetet med att förbättra gränsövervakningen spelar teknikutveckling en allt viktigare roll. Det är i detta sammanhang som Frontex, en självständig EU-myndighet, har haft kontakt med olika intressenter, bland annat från industrin. Frontex har hittills, på eget initiativ, anordnat ett antal demonstrationer av olika typer av ny teknik för representanter från gränsmyndigheterna i EU:s medlemsländer. Vid dessa tillfällen har kostnaden för transport och montering av produkterna täckts av Frontex.

Inom projektet Eurosur, som lanserades i december 2013, används ny teknik för gränsövervakning bestående av satellitbilder och informationsutbyte för att ge EU och dess medlemsländer bättre möjligheter att förhindra gränsöverskridande brottslighet, till exempel människohandel eller narkotikasmuggling, samt att bättre kunna upptäcka och hjälpa människor på flykt som färdas i överfulla, icke sjövärdiga farkoster. Att poängen med Eurosur skulle vara att minska antalet irreguljära invandrare till EU stämmer inte. Ingen ska tvingas vända vid EU:s gränser utan först få möjlighet att söka asyl. EU-kommissionen reagerar starkt på alla sådana rapporter, sa kallade pushbacks är oacceptabelt och olagligt. EU-kommissionen har inte heller några planer på att införa obemannade farkoster, sa kallade drönare, inom ramen för Eurosur.

00:00 / 00:00