Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Julens budskap: Sverige har plats för fler

finns plats. ”Nej, Sverige är inte fullt. Däremot har vi ett problem med att det svenska samhället inte snabbt nog kan anpassa sig till nya situationer”, skriver Fredric Landqvist.
finns plats. ”Nej, Sverige är inte fullt. Däremot har vi ett problem med att det svenska samhället inte snabbt nog kan anpassa sig till nya situationer”, skriver Fredric Landqvist. Bild: Bild: Marcus Eriksson/TT

Dagens ETC.

Sveriges framtid och framför allt livet för de människor som idag flyr krigs- och konfliktområden bestäms nu. Vi kan välja att passivt se på och stänga vårt land när svåra utmaningar stundar. Men vi kan också välja att agera och börja arbeta med alternativa lösningar, skriver Fredric Landqvist, ordförande för Refugees Welcome Sweden.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Julen är här och runt om i Sverige samlas tusentals familjer för att njuta av ledigheten tillsammans. Vi reser kors och tvärs över landet och många övernattar hos släkt och vänner. Samtidigt utspelar sig en av de största flyktingkatastroferna i modern tid och varje vecka söker flera tusen personer asyl i Sverige.

Under den senaste tiden har dock flera partier börjat stötta förslag för att stoppa många av dem som söker sig hit. Med gränskontroller, ID-kontroller och till och med ett förslag att få stänga Öresundsbron vill politikerna skicka ett hårt julbudskap till de flyende: ”Det är fullt. Här finns det inte plats för er!”

Nej, Sverige är inte fullt. Däremot har vi ett problem med att det svenska samhället inte snabbt nog kan anpassa sig till nya situationer. Vi har möjligheter att öppna nya dörrar, men det krävs ett nytänk.

Refugees Welcome Sweden är en ideell förening som med hjälp av en webbplats förmedlar bostäder mellan flyktingar och privatpersoner. Runt om i Sverige finns tusentals tomma rum där flyktingar skulle kunna bo. Vår förening har endast verkat i några månader men redan har 450 personer anmält att de har ett boende de skulle kunna erbjuda till en eller flera flyktingar. Vi tror att det bara är toppen på isberget.

Däremot finns det många hinder som krångliga myndighetsregler och bristande samordning som saktar ned den stora potential och vilja som finns hos civilsamhället att hjälpa till. Det vill vi ändra på.

För det första är försäkringsbolagens regler kring hemförsäkring sällan anpassade för oss som vill hjälpa flyktingar. De kan bli bättre och ha tydliga och raka besked. Vi skulle gärna vilja se att försäkringsbolagen visar framfötterna. Ett positivt exempel är If som erbjuder gratis skydd för flyktingens ägodelar vid brand eller stöld.

För det andra skulle ett mindre bidrag för privatpersoner som erbjuder bostad hemma (och naturligtvis måste genomgå en kvalitetsgranskning), öka incitamenten för fler att hjälpa till. Det finns, som vi visat, ett stort intresse att vara behjälplig. Man löser inte bara boendesituationen utan underlättar också integreringen av människorna som kommer hit.

För det tredje skulle vi vilja se en ökad samordning mellan kommunerna och de ideella föreningar som vuxit fram. Vi ser positiva exempel runt om i landet, men ofta är det svårt för oss att få tag på rätt personer och vi får sällan snabba svar. Om varje kommun hade en kontaktperson som vi kunde prata med så kunde vi snabbt få fram boenden på många platser i Sverige.

 

Sveriges framtid och framför allt livet för de människor som idag flyr krigs- och konfliktområden i länder som Afghanistan och Syrien bestäms nu. Vi kan välja att passivt se på och stänga vårt land när svåra utmaningar stundar. Men vi kan också välja att agera och börja arbeta med alternativa lösningar.

Inom det civila samhället finns en enorm kraft som vi inom Refugees Welcome Sweden bara fått en liten försmak av. Vi är övertygade om att många fler skulle stå redo med en hjälpande hand om de bara fick möjligheten. Det, om något, är julens budskap i år.

 

 

 

00:00 / 00:00