Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Jerusalem är inte Israels huvudstad

”FN erkänner inte Jerusalem som Israels huvudstad utan står fast vid sin inställning”, skriver debattörerna. 
”FN erkänner inte Jerusalem som Israels huvudstad utan står fast vid sin inställning”, skriver debattörerna.  Bild: Bild: Ariel Schalit/AP/TT

ETC nyhetsmagasin.

Liberalerna har beslutat att driva kravet på att flytta Sveriges ambassad i Israel till Jerusalem. ”Vi är många som upprörs och undrar varför ett parti som utger sig för att vara frihetligt och fredssträvande går emot det som världssamfundet beslutat. Betyder FN-beslut och folkrätt inget för Liberalerna”, frågar sig veckans debattörer.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

I början av februari gick Liberalerna ut med kravet på att flytta Sveriges ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem, på samma vis som USA, trots världssamfundets protester, har gjort under president Donald Trump.

I den utrikespolitiska debatten i riksdagen den 13 februari hade liberalen Fredrik Malm svårt att förklara och motivera utspelet. Hans enda förklaring var att ambassader ska ligga i huvudstäder. Ett mycket tunt argument för en så het och avgörande fråga.

Enligt FN:s delningsplan från 1947 skulle Jerusalem vara en internationellt administrerad stad, delad mellan israeler och palestinier. Det kallas corpus separatum. Men Israel nöjde sig inte utan annekterade redan 1948 Västra Jerusalem och rensade den delen av staden från palestinier. Östra Jerusalem ockuperades 1967 av Israel, som förklarade även den delen av staden som en del av Israel – ännu en olaglig annektion och ett folkrättsbrott. Ingen stat får med tvingande, militär makt ta över någon annans territorium och införliva det med sitt eget. Det slås fast i FN-stadgan.

I lagen, Basic Law, 1980 slog det israeliska parlamentet Knesset fast att Jerusalem är Israels odelade huvudstad. FN:s säkerhetsråd reagerade direkt och antog resolution 478 som ogiltigförklarar den israeliska lagen gällande Jerusalems ställning. Säkerhetsrådet uppmanade samtliga FN-stater att flytta sina eventuella ambassader från Jerusalem. Så skedde också. Därför ligger Sveriges ambassad och de allra flesta övriga länders ambassader i Tel Aviv, helt i enlighet med FN-beslutet. Ett fåtal länder har dock i skuggan av USA flyttat tillbaks till Jerusalem och i den skuggan tassar nu även Liberalerna.

FN erkänner inte Jerusalem som Israels huvudstad utan står fast vid sin inställning. När Trump i december 2017 annonserade USA:s ambassadflytt uttryckte EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Federica Mogherini stor oro. Hon klargjorde att EU fortsatt kommer att respektera innehållet i resolution 478 och att inget EU-land ska flytta sin ambassad till Jerusalem. Frågan är varför de svenska liberalerna väljer att trotsa FN-beslutet och hellre följa i president Trumps fotspår – en krigsförklaring mot det palestinska folket, som redan har det svårt under israelisk militärockupation.

Enligt såväl FN som EU är en tvåstatslösning målet och för att nå fram till den krävs en uppgörelse mellan konfliktens parter – en uppgörelse grundad i förhandlingar. Att flytta Sveriges ambassad skulle vara en provokation mot Palestina och ett stöd för Israels pågående folkrättsbrott. Samma förslag har tidigare framförts av en kristdemokrat och Sverigedemokraterna. I just denna oerhört känsliga fråga är det för Liberalerna tydligen helt ok att kroka arm med dem. Vi är många som upprörs och undrar varför ett parti som utger sig för att vara frihetligt och fredssträvande går emot det som världssamfundet beslutat.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

00:00 / 00:00