Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Jämställdhet i Rosenbad räcker inte

I Rosenbad sammanträder regeringen och statsministern har sitt tjänsterum där.
I Rosenbad sammanträder regeringen och statsministern har sitt tjänsterum där. Bild: Bild: Holger Ellgard / Creative Commons

Dagens ETC.

Om vi menar allvar med ett demokratiskt samhälle är det dags att fördela makten jämt och motarbeta bortsortering av människor med icke-svensk bakgrund, skriver Esabelle Dingizian (MP).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Om vi menar allvar med ett demokratiskt samhälle är det dags att fördela makten jämt och motarbeta bortsortering av människor med icke-svensk bakgrund, skriver Esabelle Dingizian (MP).

Att tidningen Dagens Samhälle uppmärksammar ”Välfärdens 100 viktigaste kvinnor” är helt i sin ordning. Givetvis ska vi lyfta kvinnor som gör avtryck inom privat och offentlig välfärdssektor. Men det är samtidigt oroande läsning. Listan saknar mångfald – där finns bara ett par kvinnor med utländsk bakgrund representerade. Är det så dagens Sverige ser ut?

Inför 8:e mars lovade S-ledaren Stefan Löfven jämställt på alla politiska poster i regeringskansliet och den statliga förvaltningen. Det är bra att Löfven ser problemet med männens överrepresentation på landets ledande positioner. Jag hoppas bara att han också funderat kring mångfald inom respektive kön. Idag diskuterar vi gärna könskvotering, och rösterna för en positiv särbehandling tycks bli allt starkare. Jag är själv en av dem. Men det är inte tillräckligt.

Listan i Dagens Samhälle skickar en tydlig signal. Praktiskt taget alla av de 100 högst ”rankade” kvinnorna på maktpositioner är vita kvinnor. Det handlar om rekryteringar som ofta påverkas av politiker. Men om vi menar allvar med ett demokratiskt samhälle är det dags att fördela makten jämt och motarbeta bortsortering av människor med icke-svensk bakgrund.

Så vad ska Löfven göra? Han vill uppenbarligen skapa jämställdhet i Rosenbad. Det är goda nyheter och en viktig åtgärd. Samtidigt vill jag uppmana Löfven och Fridolin-Romson att inse vikten av att ha en personalstyrka som speglar vårt mångkulturella land. Det krävs en ordentlig genomgång av rekryteringsprocesser för att uppnå detta. Min hemkommun Botkyrka är ett bra exempel där man fokuserat på mångfald inom rekryteringarna, även om det är en bit kvar. Våga se och lär av lokala tillvägagångsätt.

För att vår nya regering ska ha trovärdighet i kampen för ett rättvist samhälle gäller det att ta vara på allas kompetens. Annars blir den där listan till för en vit elit.

00:00 / 00:00