Debatt. .

2019-05-13 07:46
Det amerikanska företaget Lockheed Martin, världens största vapentillverkare, är en av utställarna på vapenmässan i Älvsjö.  Bild: Laura Buckman/NTB scanpix/TT
Det amerikanska företaget Lockheed Martin, världens största vapentillverkare, är en av utställarna på vapenmässan i Älvsjö. 
Puffetikett
Dagens ETC

Ingen vapenmässa i Stockholms lokaler!

”Krig och konflikter runt om i världen kanske känns avlägsna, men de är den dagliga verkligheten för miljontals människor.”

I veckan kommer en stor vapenmässa att hållas på Stockholmsmässan i Älvsjö. Bland utställarna finns företag vars vapen bland annat uppges användas i kriget i Jemen. Stockholmsmässan ägs delvis av Stockholms stad, och Vänsterpartiet anser inte att stadens lokaler ska användas till marknadsföring av vapen. Den blågröna majoriteten, där Miljöpartiet ingår, bör göra sitt yttersta för att stoppa mässan.

Den 13–15 maj kommer vapenmässan UDT att hållas på Stockholmsmässan i Älvsjö. UDT står för Undersea Defence Technology och bland utställarna på mässan finns tillverkare av vapen, stridsflygplan och missiler. Som exempel på utställare kan nämnas det amerikanska företaget Lockheed Martin som är världens största vapentillverkare och vars vapen nu uppges användas i kriget i Jemen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Bland annat har flera nyhetskällor rapporterat att deras vapen identifierats som de som användes vid en uppmärksammad bombning av en skolbuss i Jemen förra året där 51 personer dog, varav 40 barn. Det handlar alltså om företag vars produkter säljs för att användas i krig och väpnade konflikter och den här mässan är en möjlighet för företagen att marknadsföra dem.

Krig och konflikter runt om i världen kanske känns avlägsna, men de är den dagliga verkligheten för miljontals människor. Krigen tvingar människor på flykt och en del av de människorna har de senaste åren kommit till Sverige och Stockholm för att finna ett nytt liv i fred och trygghet. Vår stad ska inte vara delaktig i att understödja de här konflikterna utan vi ska göra allt i vår makt för att arbeta för en fredlig utveckling i omvärlden.

Stockholms stad har dessutom bundit sig till att förverkliga Agenda 2030, vars mål bland annat är att främja fredliga och inkluderande samhällen. Vi kan inte låta de här målen bara vara ord på papper, vi måste faktiskt också efterleva dem – även när det finns pengar för staden att tjäna på att göra motsatsen.

Vi i Vänsterpartiet menar att det är extremt olämpligt att Stockholms stad hyr ut sina lokaler till en vapenmässa. Vi vill stoppa uthyrningen av stadens lokaler till mässan och vi vill att staden tar fram skarpare riktlinjer som ser till att den här typen av uthyrningar inte kan ske i framtiden. En liknande vapenmässa hölls förra året i Glasgow och efter stora protester meddelade kommunen att de i framtiden sätter stopp för liknande evenemang i sina lokaler.

Stockholm stad borde gå samma väg och inte upplåta lokaler åt vapenföretag för att marknadsföra sina produkter. Och jag uppmanar den blågröna majoriteten, där Miljöpartiet ingår, att göra allt de kan för att stoppa uthyrningen.

Clara Lindblom 
Oppositionsborgarråd (V) Stockholms stad