Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ingen ung ska få sitt liv begränsat och kontrollerat

Föreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime" håller en manifestation på Sergels Torg i Stockholm på onsdagskvällen mot hedersvåld och för att hedra Fadime Sahindal som hedersmördades för åtta år sedan.
Föreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime" håller en manifestation på Sergels Torg i Stockholm på onsdagskvällen mot hedersvåld och för att hedra Fadime Sahindal som hedersmördades för åtta år sedan. Bild: Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Dagens ETC.

”Vi ser att det hedersvåld som främst drabbar tjejer och hbtq+-personer är ett stort problem i Sverige.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Tjejer och hbtq+-ungdomars rättigheter får inte vara på undantag. Unga Feminister vill framförallt se satsningar på skola, socialtjänst och fritidsverksamhet, arenor där myndigheter och ansvarig personal möter unga. Och vi anser att Feministiskt initiativ (Fi) måste bli bättre på att kommunicera de krafttag vi tar mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Som unga feminister ser vi allvarligt på att Feministiskt initiativ uppfattas otydliga i frågan om heder. Att varje ungdom ska få sina rättigheter tillgodosedda är kärnan i vår politik. Vi vet att Fi har en offensiv politik för att ta tag i hedersvåldet, men vi anser att det krävs större tydlighet för att väljare ska känna trygghet i att partiet tar frågan på allvar.

Vi ser att det hedersvåld, som främst drabbar tjejer och hbtq+-personer, är ett stort problem i Sverige. Det handlar om att unga personer kontrolleras av framför allt sina familjemedlemmar och inte kan leva sina liv tryggt på grund av den ständiga rädslan att bli utsatt för olika typer av våld.

Därför ska vi satsa på att lära ut mänskliga rättigheter i skolan, ge ökat och långsiktigt stöd till jourverksamheter och ge stöd till de landsting som har särskilt många fall av hedersvåld så att de kan driva resurscentrum med fokus på just hedersrelaterat våld och förtryck.

Unga Feminister anser även att myndighets-, skol-, fritids- och vårdpersonal ska få ökade resurser och medel för att lättare kunna identifiera varningssignaler till fall av hedersrelaterat våld och förtryck, samt utbildning i bemötandefrågor av såväl utsatta som förövare. Dessa vuxna ska även informera om vart en kan vända sig ifall en själv eller någon i ens närhet är eller misstänks vara utsatt för förtrycket.

Då hedersvåld är utfärdat av ett kollektiv måste utsatta erbjudas skydd utefter egna önskemål och med rätt kompetens, samtidigt som förövarna ställs inför rätta och isoleras från den utsatta under och efter rättsprocesser. Det som är särskilt viktigt att att den utsatta får stöd efter rättsprocessen, då en inte sällan har förlorat hela sitt sociala nätverk.

Vi vill se krafttag mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ingen ska få sitt liv begränsat och kontrollerat. Vi ser framförallt att vuxna som finns runt om kring den unga ska ha kunskap om hedersvåld för att kunna hjälpa den unga själva. Därför vill Unga Feminister:

    •    Genomföra en nationell kartläggning av tvångs- och bortgifte

    •    Häva alla barnäktenskap

    •    Ge skolpersonal kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck

    •    Genomföra en kunskapssatsning på socialtjänsten

    •    Säkerställa att lärarutbildningen innehåller utbildning i mänskliga rättigheter

Vi feminister ska vara förkämpar för tjejer och hbtq+-ungdomars rättigheter. Därför behöver vi öka kunskapen hos unga själva, samt vuxna som arbetar med unga. Det är ett viktigt steg i arbetet för att garantera att alla unga i Sverige ska få leva ett liv fritt från våld och förtryck. Tjejer och hbtq+-ungdomars rättigheter får inte vara på undantag.

Hedda Tingskog

Emily Dernfors

Hanna Bergman

(Valtalespersoner för Unga Feminister)

00:00 / 00:00