Hoppa till innehållet

Kultur

Debatt: Hoten mot kulturen behöver tas på allvar

Bild: Emil Langvad/TT

Dagens ETC.

För att behålla och stärka yttrandefriheten och den konstnärliga friheten ser vi det som avgörande att vi politiker dels står upp för armlängds avstånd i kulturpolitiken, dels stärker kulturutövares möjlighet att verka.

Det skriver Janne Grönholm (MP) och Amani Loubani (S) i Malmö som idag inviger Förbjuden kulturvecka.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Idag invigs Förbjuden kulturvecka – en vecka som ska öka medvetenheten om hur yttrandefrihet och konstnärlig frihet begränsas i världen och vår egen vardag. Under veckan arrangeras programpunkter med bland annat förbjuden litteratur, scenkonst, film och föreläsningar. 

Malmö stads kulturförvaltning arrangerar veckan under paraplyet Öppna Malmö och Malmö universitet, fristående kulturverksamheter och kulturkreatörer medverkar. Genom att göra den förbjudna kulturen tillgänglig ska orden och tonerna av författare, journalister och musiker som tystats fortsätta leva och verka. 

Att kulturutövare hotas och deras verk förbjuds har rötter långt tillbaka i historien. Tyvärr är det även i högsta grad en del av samtiden. Hoten mot konstnärer, författare, poeter, musiker, och journalister ökar runt om i världen och här i Sverige. I Sverige handlar det framför allt om det från USA importerade kulturkriget. Det var Trumps högerextrema supportrar Proud Boys som började med strategin att ge sig på dragartister som läser sagor för barn. Samma strategi används nu i Sverige. En annan strategi som används i USA är att ge sig på enskilda böcker och författare. I USA ökade antalet bokförbud på skolbibliotek med en tredjedel mellan 2022 och 2023. Framför allt handlar det om böcker som tar upp ämnen som rasism och hbtqia+. Det skulle inte förvåna om svenska högerpopulister anammar samma strategi. Centralt är argumentet att barnen behöver “skyddas från skadlig kultur”. 

Vi ser att kritiken och hetsandet mot konstnärer, författare och dragartister i Sverige framför allt är ett sätt för högerpopulister att mobilisera sina anhängare. Det ska skyla över att de inte har egen kulturpolitik att tala om, annat än att skära ner och förbjuda. Dessa tomma tunnor skramlar högt och vill skrämma till tystnad.

Även i Malmö har kulturkriget visat sitt fula tryne och drabbat två arrangemang på Malmö stadsbibliotek. Efter att hot riktats mot Drag story hour i blekingska Olofström, skedde samma sak i Malmö. Biblioteket behövde ta in väktare. Senare fick konstprojektet Nya svenska flaggor bevakas av polis. I båda fallen var politiker från Sverigedemokraterna tongivande i kritiken och struntade i principen om armlängds avstånd. Hoten och hatet drabbar både kulturutövarna och de biblioteksanställda, och kan leda till självcensur i kommuner där politikerna inte står upp för principen om armlängds avstånd.

Men hoten kommer inte enbart från kulturkrigets förespråkare. Vi ser även att gängkriminella riktar sig mot dem som skildrar deras värld. Så sent som förra veckan drabbades Stockholms-författaren Faysa Idle som skildrat sin uppväxt i en kriminell miljö av hot.


Hoten behöver tas på allvar. För att behålla och stärka yttrandefriheten och den konstnärliga friheten ser vi det som avgörande att vi politiker dels står upp för armlängds avstånd i kulturpolitiken, dels stärker kulturutövares möjlighet att verka. 

I Malmö byggs nya bibliotek i takt med att Malmöborna blir fler, eftersom de är en av de viktigaste arenorna för kultur och demokrati. Dawit Isaak-biblioteket i Malmö, namngivet efter den svenskeritreanska journalisten, författaren och konstnären som blev fängslad utan rättegång för sina åsikters skull, fick i år ta emot Svenska Unesco-priset för sin verksamhet med att samla in och tillgängliggöra förbjuden litteratur från hela världen. Malmö ökar också ateljéstödet till konstnärer och står upp för att det är professionen – de konstnärligt ansvariga och tjänstepersonerna på kulturförvaltningar och andra kulturinstitutioner – som ska fatta beslut om det kulturella innehållet.

Vi får aldrig låta kulturen tystna. Vi hoppas och tror att Förbjuden kulturvecka kommer bidra till medvetenhet och diskussion kring hur vi bäst värnar denna grundbult för demokratin.

Ämnen i artikeln