Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Historiens största manifestation för klimatet

Dagens ETC.

Under ”People’s Climate Mobilisation” framgick det tydligt att kämparglöden för klimatet är här för att stanna – och att den tillträdande regeringen inte kommer kunna ignorera klimatet framöver.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I helgen skred vi, klimatengagerade människor i Sverige och världen, till handling. Vi begav oss ut på gatorna, vi spelade musik och dansade, vi klädde ut oss, vi blåste upp ballonger, vi cyklade tillsammans, vi talade och vi höll tyst minut. Under ”People’s Climate Mobilisation” framgick det tydligt att kämparglöden för klimatet är här för att stanna – och att den tillträdande regeringen inte kommer kunna ignorera klimatet framöver.

Människor över hela Sverige och i ytterligare 155 länder samlades under helgen för att delta i denna största klimatmanifestation hittills i historien. Under en färgstark helg höjdes ett aldrig tidigare skådat antal röster för klimatet, och för “Handling, inte ord”.

Nu på tisdag samlas nämligen världens ledare för ett klimatmöte i New York. Mötet har sammankallats av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, som sett ett behov av att statscheferna träffas för att tala om denna ödesfråga. Förhoppningen är att ledarna i New York ska enas om en höjd ambitionsnivå inför de kommande tuffa förhandlingarna i höst och nästa år.

Helgens största manifestation utspelade sig i just New York. Där tog sig 310 000 människor till gatorna i den största klimatdemonstrationen någonsin. Uppslutningen var bred och tåget var kreativt och levande: blanda annat fackföreningar, religiösa samfund, miljövänner, studenter och anti-rasistiska organisationer deltog och hade förberett sig i veckor med att måla och bygga rekvisita till demonstrationen.

Tyvärr var uppslutningen inte lika munter på alla håll i världen. I Taiwan fick en klimatmanifestation ställas in på söndagen av säkerhetsskäl, på grund av en tropisk storm. För många människor är klimatet inte alls en fråga om siffror och statistik. Med allt svårare torka, med smältande glaciärer och med kraftfullare stormar handlar klimathotet om människoliv.

Därför är vi många som tröttnat på att vänta på den politiska handlingskraft som krävs för klimatet, och som i helgen tog steget ut på gatorna för att visa vårt eget ledarskap för klimatet. Genom att själva visa vägen och höja våra röster, pushar vi ledarna mot den kraftfulla klimatpolitik som behövs.

Det klimatledarskap vi manifesterade i helgen är inte en engångsföreteelse: Människor runtom i världen har sedan länge börjat skrida till handling. Människor ställer om sina byar till förnybar energi – människor kräver av sina universitet, kommuner och pensionsfonder att de säljer sina investeringar i kol, olja och gas – människor ställer sina kroppar i vägen för den brunkolsutvinning som hotar deras byar och framtid – människor ryter ifrån om att statligt ägda Vattenfall inte får utvinna kol i våra namn. Vi är många som är trötta på business as usual – och varenda en av oss kan hitta egna sätt att förändra.

Även Ban Ki-moon deltog i demonstrationen i New York, för att visa värdet i att människor går samman på det sätt vi gjorde i helgen. När världens ledare samlas nu på tisdag har de den mäktiga globala manifestationen färskt i minnet och möjligen ekar våra rop fortfarande i FN-skrapans korridorer. Kanske kan några av makthavarna finna inspiration i det vi åstadkom i helgen – och förhoppningsvis äntligen våga visa prov på det ledarskap som världen behöver.

Oavsett vilket, kommer vi medborgare fortsätta visa vägen. Vi visade i helgen att vi är redo att anta utmaningen. Vi kommer att höja våra röster och kräva en kraftfull klimatpolitik, och vi kommer att visa vägen och börja ställa om samhället tillsammans. Om inte världens ledare vågar ta första steget, måste vi lära dem vad som är mod och handlingskraft.

00:00 / 00:00