Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Gör ett bra gymnasiekort bättre

”Vi behöver fritid om vi ska klara av allt arbete som vi har i skolan och senare i livet, på jobbet”, skriver debattörerna.
”Vi behöver fritid om vi ska klara av allt arbete som vi har i skolan och senare i livet, på jobbet”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Erik Lundell

ETC Örebro.

Alla ska ha rätt till en meningsfull fritid, tycker SSU i Örebro län. Därför vill de att gymnasiekortet ska gälla även på kvällar och helger.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Skolan är samhällets kanske viktigaste plats. Det är där man lär sig vad man behöver veta och där man lägger grunden för sin framtid. Men oavsett hur bra skolan än är, och hur bra den kan vara, finns det så mycket mer än det. Det finns ett liv utanför.

För vi är inte robotar som bara finns till för att skolas, för att arbeta och för att uppehållas med mat och sömn. Vi är människor.

Vi behöver fritid, umgås med våra vänner och bara vara för att vi ska må bra. Och inte stressa på tok för mycket. Vi behöver fritid om vi ska klara av allt arbete som vi har i skolan och senare i livet, på jobbet.

För många är det en sport som hjälper dem att slappna av, för andra är det att spela ett instrument. Ytterligare andra vill bara åka iväg och träffa kompisar. Att kunna göra detta är självklart något som alla borde ha rätt till.

Tyvärr är det i dag så att alla inte har det. Det finns flera olika anledningar till varför, och ett hinder är avståndet till dit man ska. Ibland kan föräldrar skjutsa, ibland kan någon annan kanske göra det, men ofta är de så att man behöver åka buss. Att göra det en eller två gånger är ingen stor kostnad, men ska man göra det kontinuerligt kan för många bli för mycket.

Särskilt om man redan betalar många tusen för en fritidsaktivitet. Därför är det bra att vi har ett gymnasiekort här i Örebro län, som möjliggör för fler att faktiskt kunna ta sig dit de ska. Men tyvärr gäller kortet bara till klockan 19.00 på kvällarna och ofta kan det vara alltför begränsande.

För att fler ska kunna åka iväg till sina fritidsaktiviteter, träffa vänner eller åka på någon rolig tillställning, vill SSU Örebro län att gymnasiekortet ska gälla fram till 22 på vardagarna och att kortet ska gälla också på helger.

Det är en liten reform, men en reform som gör skillnad för många. Som ger fler frihet att göra det de vill på fritiden och som gör samhället mer rättvist. Alla ska ha rätt till en meningsfull fritid, och det här är ett steg i rätt riktning.

 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00