Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Global fackorganisation: Stötta klimatstrejken!

Demonstrationen Global Strike for Future går från Humlegården till Kungsträdgården i Stockholm.
Demonstrationen Global Strike for Future går från Humlegården till Kungsträdgården i Stockholm. Bild: Foto: TT

Dagens ETC.

Det är dags att visa nästa generation att fackföreningsrörelsen är en progressiv kraft i det 21 århundradet. Det handlar om mer än klimatet. Det här är en kamp för att återvinna demokratin och för att få våra regeringar att tjäna folket, inte de mäktiga och rika, skriver Rosa Pavanelli, generalsekreterare i Public Services International och uppmanar alla fackförbund till klimatstrejk.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

1968 följde arbetare studenterna ut på gatorna för att utamana orättvisor och det politiska etablissemanget. Nu är det återigen studenterna som leder vägen – den här gången för att förhindra en klimatkatastrof.

De ber de vuxna – och facken – att stötta dem. Vi måste svara genom att visa att arbetsrörelsen är villig att stå upp för bredare intressen och stötta nya folkrörelser för förändring.

Kampen för klimatet är en kamp för att sätta människor och planeten framför profiten.

I många år har arbetarrörelsen fokuserat på en rättvis omställning, för att säkerställa att arbetare och samhällen inte påverkas negativt av omställningen till en värld utan koldioxidutsläpp. Trots det så har den här omställningen i många fall lett till nya offentligt finansierade stöd till företag och en möjlighet till green-wash för stora förorenare samtidigt som produktionen som har skapat problemen har lämnats orörda.

Det vi verkligen behöver är att fackföreningsrörelsen tar strid för en global grön omställning, ett skifte i våra ekonomier för att stärka makten hos arbetarna och våra samhällen och att säkerställa att våra regeringar skyddar våra naturresurser, både på land och i våra hav.

Trots alla bevis på motsatsen vill de nyliberala ideologier som har dominerat det offentliga samtalet under decennier få oss att tro att marknaden ska rädda oss. De som har orsakat problemen lägger ut dimridåer och undviker ansvar genom att tala om för oss att individuella konsumtionsval och entreprenörsanda kommer att fixa det. Utsläppare använder helsidor för att övertyga allmänheten om att de har sett ljuset – för att dölja att de har spenderat miljoner dollar under årtionden för att begrava sanningen. De har kidnappat våra institutioner med hjälp av obscena politiska donationer och förgiftade svängdörrar mellan storföretagen och regeringen. Och därför har vi tandlösa klimatavtal och massutrotning av arter.

Avregleringar har gjort det svårt för miljölagstiftningen att komma åt de stora förorenarna; privatiseringar har fört över vår energiproduktion till privata intressen som söker snabba (fossila) vinster. Det är ironiskt, men dessa nyliberala ideologer stöttar skandalösa offentliga subventioner för den fossila industrin samtidigt som de kritiserar offentliga investeringar i rena energilösningar.

Under tiden har företag så som Exxon och Chevron pumpat sina vinster genom skatteparadis. De har på det sättet undvikt att betala sin beskärda del och berövat regeringar på de medel de behöver för att ställa om och förbereda sig för ett ökat antal väderkatastrofer i klimatförändringarnas spår.

Det är försent för att gå som katten runt het gröt. För att undvika en klimatkatastrof behöver vi en systemändring.

Det handlar om mer än klimatet. Det här är en kamp för att återvinna demokratin och för att få våra regeringar att tjäna folket, inte de mäktiga och rika. Vi kommer bara att vinna om vi använder vår kollektiva styrka, om vi ökar vår makt genom att skapa starka koalitioner mellan studenter, aktivister och arbetarrörelsen.

Många människor ser fackföreningarna som en allt mer defensiv och reaktiv rörelse. Vi har varit under konstant attack från högern runt om i världen och har tvingats att skydda det vi redan har åstadkommit snarare än att utvidga den sociala rättvisan.

Klimatstrejken ger oss en möjlighet att bryta oss loss från dessa begränsningar, att blåsa nytt liv i vår rörelse, att lära av de unga vid frontlinjen och att omdefiniera vad som är möjligt. Fackförbund har redan satt igång. Från Tyskland till Nya Zealand till Sydafrika, arbetsrörelsen stöttar de ungas strejk.

Public Services International – det globala facket för arbetare i den offentliga sektorn – uppmanar våra medlemsförbund och fackföreningar över hela världen att göra allt som står i vår makt för att stötta klimataktioner, även genom att vidta strejkåtgärder där det är möjligt. För att kunna bygga upp den politiska kraft som behövs för att förändra systemet måste vi vara modigare än någonsin.

Vi kan inte låta denna livskraftiga idealism hos den nya generationen förgiftas av cynism och tvivel. Det här är vår sista chans. De är vår sista chans. Vi måste stå bredvid dem.

Artikeln har tidigare publicerats på
engelska på commondreams.org

00:00 / 00:00