Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ge oss förutsättningar att göra vårt jobb och följa lagen

Bild: BILD jonas ekströmer/TT OBS Bilden är ett montage

Dagens ETC.

”Våra barn har inte råd att förlora en dag till. Frågan är då om Sverige har det!”

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Runt om i landet berättar förskolechefer, förskollärare och barnskötare samt vårdnadshavare i den stora Facebookgruppen Förskoleupproret om hur svår situationen är på allt för många förskolor i Sverige. Förskolechefer berättar om en stram budget där det många gånger sparas in på vikarier och därmed tullas på säkerheten. Förskollärare och barnskötare vittnar om för många barn i grupperna, stressrelaterade sjukskrivningar och känslan av att inte hinna med sitt uppdrag och vårdnadshavare återger berättelser om oro för sina barns säkerhet.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

 

Trots att vi hör om organisatoriska och sociala arbetsmiljömässiga förbättringar, högre löner och att sjukskrivningar sägs minska, liksom barngrupperna, märker vi inom förskolan inte av det. Det är fortfarande nödvändigt att minska barngruppsstorlekarna på många förskolor runt om i landet, öka personaltätheten och möjliggöra för förskolechefer, förskollärare och barnskötare att ta det ansvar som krävs för att varje barn ska få en gedigen start i utbildningstrappan i enlighet med skollagen och förskolans läroplan. Tillsammans med bl. a ytterligare satsningar på högre lärarlöner och minskade barngrupper skulle detta dessutom göra förskolläraryrket mer attraktivt och locka fler att vilja utbilda sig och stoppa flykten från yrket.

Nu i valrörelsens uppstart har ni politiker chansen att samarbeta kring förskolan. Då det verkar råda en samsyn kring att investera i Sveriges framtid genom att satsa på en förskola av hög kvalitet, så borde det kunna göras inom en tämligen nära stående framtid, både på nationell och kommunal nivå.

 

Hela samhället bygger på att förskolan fungerar. Fungerar inte förskolan kommer inte sjukvårdspersonal, polis och räddningstjänstens personal till jobbet. Då stannar allt. Vi förstår faktiskt inte hur ni politiker vågar använda vår och barnens hälsa i ett spel om makt där ni vill vinna det kommande valet genom att trycka på väljarnas känslor. Det är helt obegripligt! Att våga lova vårdnadshavare guld och gröna skogar utan en verklighetsförankring är oförsvarbart!

Vi vill ha politiker som kan lägga eventuella prestigeprojekt och makt åt sidan, lyssna på professionen och att nå ett blocköverskridande samarbete då denna fråga borde ligga i allas intresse.

 

Vi vill få till ett större samarbete mellan kommuner än vad som är idag för en likvärdig förskola över hela landet!

Våra barn har inte råd att förlora en dag till. Frågan är då om Sverige har det! Vi anses nämligen ha världens bästa förskola. Den måste värnas om, men i förskolan är det ett alldeles för #pressatläge.