Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Förskoleupproret bryter tystnaden

Bild: Bild: TT

Dagens ETC.

Hur är det möjligt att förskollärare och barnskötare, i en demokrati som Sverige, förbjuds att bära tröjor med ett budskap som är riktat till hela landets förskolesituation, frågar sig flera debattörer från förskoleupproret #pressatläge.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Av tradition visar personalen inom förskola en fasad som inte är förenlig med verkligheten, men tack vare #pressatläge har kollegor runt om i landet börjat säga ifrån och tystnadskulturen är bruten. Inte för att oroa, utan för att informera både vårdnadshavare och makthavare om att förskolan de facto inte fungerar.

Det är vår rättighet och vår förbannade skyldighet som profession att, framför allt gentemot barnen, men absolut gentemot oss själva, säga ifrån. Vi har nu slagit på stora trumman och ringer i alla klockor. #Pressatläge vittnar om ett totalt systemfel och reaktionen låter uppenbarligen inte vänta på sig!

Vi har stött på patrull. Hur är det möjligt att förskollärare och barnskötare, i en demokrati som Sverige, förbjuds att bära tröjor med ett budskap som är riktat till hela landets förskolesituation? Vad är det vi i Förskoleupproret har kommit så nära att vi blir farliga, så farliga att vi inte ens får sätta upp Skolverkets rekommendationer på en informationstavla för vårdnadshavare? Så farliga att vi inte får berätta för vårdnadshavare hur många barn det faktiskt går i grupperna?

Vi tillåts ha på oss t-shirts med fackens loggor, men när vi bär vår orangea t-shirt med texten ”Förskole­upproret #pressatläge” tryckt på bröstet blir det hus i helvete.
Förskoleupproret verkar trampa runt på ett minerat fält. Det detonerar på de mest otippade ställen. I stället för att personal och vårdnadshavare blir tagna på allvar verkar huvudmän försöka dölja verkligheten. Varför, är ju den givna frågan.

I några kommuner och på vissa enskilda förskolor har personalen på allvar blivit förbjudna att bära Förskoleupprorets #pressatläge-tröjor. Budskapet på tröjorna är varken kränkande eller diskriminerande och hetsar inte mot folkgrupp. Den syftar till att peka på ett system som inte längre fungerar och pekar inte ut enskilda arbetsgivare. Men HR-chefen i Partille kommun motiverar förbudet på följande sätt:

”Det är inte förenligt med anställningen att bedriva opinionspolitik inom ramen för arbetstiden. Vi vill som arbetsgivare inte göra bedömningen vilka åsikter som är okej eller inte att driva opinion kring, så därför får detta ske utanför arbetstid.”

Förskoleupproret är partipolitiskt obundet och riksomfattande.
Utöver detta har enskilda förskolechefer förbjudit sin personal att sätta upp Skolverkets rekommendationer som information till vårdnadshavare. Dessa rekommendationer är nedladdningsbara för samtliga medborgare att ta del av. Skolverkets dokument är också det förskolan lutar sin verksamhet mot.

Ska de bli censurerade? Ska vårdnadshavare inte ha rätt att ta ansvar och beslut på rätt grunder? Att förskolor inte är en offentlig plats är en sak, men att personal ska bli hindrade att sätta upp allmän information, baserad på forskning, begriper vi inte. Personal har till och med blivit ombedda av chefer att radera sina kommentarer i Förskoleupprorets grupp. Inget hade skrivits som avslöjade plats eller person och diskussionerna hade förts på fritiden. Medlemmar i gruppen har också berättat hur de har blivit tillsagda av chefer att inte ha något med gruppen att göra ens efter sin arbetstid.

Vidare förbjöd en förskolechef en vårdnadshavare att lämna ut ett informationsbrev till föräldrar i barnens fack innan chefen själv först hade läst igenom brevet. Därefter blev vårdnadshavaren tillsagd att ändra i texten, censurerad. Vårdnadshavaren ville ta ansvar för sitt barn och skapa en nödvändig förbättring av förskolans situation. Hur kan en chef vara emot det?

Trots att det finns goda exempel där våra tröjor får bäras finns det frågor: vad är det som händer? Vad innebär det att vårdnadshavare och personal blir censurerade av både kommun och enskilda chefer? Kränker de åsiktsfriheten? Begår de brott mot grundlagen? Eller utnyttjar de bara sin rätt, sin makt, att förbjuda information på icke offentlig plats? Varför?

Demokrati innebär att vi har ett öppet samhälle. Den måste ständigt hållas vid liv, ständigt erövras på nytt och inte tas för given. Det är en ynnest att få leva i ett land där vår yttrandefrihet och åsiktsfrihet är skyddad enligt denna grundlag. Denna rätt till att yttra sig och ha fria åsikter sträcker sig långt innan någon blir förbjuden att tala. Nu åberopar vi dessa rättigheter att med alla till buds stående, lagliga, medel framföra vårt budskap att uppmärksamma förskolans situation.  

Vi säger kaxigt: vill ni inte att vi ska bära våra t-shirts på arbetstid, ge oss då arbetskläder att bära för både inom- och utomhusaktivieter. Då kan vi bocka av ett av våra krav. Fram till dess kommer vi stolt bära våra tröjor som våra arbetskläder.

00:00 / 00:00