Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Förstår man inte att barn är människor?

Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

På lördag arrangerar Förskoleupproret en manifestation. Alla borde ställa upp, skriver Siv Östman. För barnen. För den hårt pressade personalen, som säger upp sig trots att de inget hellre vill än att jobba med barn.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

På lördag färgas Stockholm orange för barn och personals skull, på Sergels torg klockan 15. Jag ­önskar av hela mitt hjärta att denna manifestations och demonstration som arrangeras och organiseras av Förskoleupproret för våra minsta barns rättigheter och personalens rättigheter och mot de förhållanden som råder i landets förskolor, får genomslag på alla nivåer. 

Sverige är ett fantastiskt land att leva i men på det sätt som våra små barn organiseras och hanteras är oacceptabelt. Omsorg kan det aldrig bli i stora grupper av barn med få vuxna. Idag byggs stora förskolor för då kan man styra om ­personal mellan avdelningarna. Smart tanke men det är inte tillverkning vid ­löpande band detta handlar om. Det är ditt barn, dina syskon, syskons barn, dina barnbarn, dina släktingars barn, dina vänners barn, det är Sveriges barn – vårt lands framtida vuxna det handlar om. 

Det är små barns behov av omsorg och trygghet det handlar om. Tycker du att det är värdigt och okej att vårt land Sverige som till och med har barnkonventionen lagstadgad inte prioriterar våra minsta barn? Och så frågar man sig varför den psykosociala ohälsan ökar, självmord ökar, barn söker sig till och ingår i kriminella nätverk med mera.

Varför blir inte varje barn sett och bekräftat varje dag i förskolan?

Varför får inte varje barn den omsorg det behöver varje dag i förskolan?

Varför får inte varje barn den utbildning det har rätt till varje dag i förskolan?

Varför följs inte Skolverkets rekommendationer gällande barngruppers storlek och sammansättning?

Varför förstår man inte att barn också är människor, tänkande, kännande och med behov utifrån sina individuella behov – och inte en hord?

Hur är det möjligt att det är okej med sådana här arbetsförhållanden?

Du får inte ut rast och paus.

Du har inte rätt förutsättningar att utföra ditt arbete på bästa sätt.

Du har inte förutsättningar för att planera verksamheten efter styrdokumenten.

Du hinner inte planera över huvud taget.

Du hinner inte göra alla dina arbetsuppgifter på din arbetstid.

Du kan inte vara hemma med gott samvete när du är sjuk.

Det sätts inte in vikarie när du är sjuk.

Du får inte ditt schema i tid.

Du får inte veta din semester i tid.

Du får inte arbeta med det som du är utbildad till.

Det den realitet förskolepersonal har, våra medmänniskor som jobbar inom förskolan. De tänjer oavbrutet sina gränser för barnens skull och många bränner ut sig och säger upp sig trots att de inget ­hellre vill än att jobba med barn. 

Nu får det vara stopp! 

Gör din röst hörd du också för barnens barndoms skull, barndomen går inte i repris. Det som grundläggs i tidiga år bär man med sig genom livet. Trygga våra barn. 

Förskoleupproret manar:

”Kom till vår manifestation och visa ditt stöd för Sveriges alla barn, vår framtid, och dess personal! De har rätt till de bästa förutsättningarna! Vi vill att alla beslutsfattare tar sitt ansvar och inser att det inte längre finns utrymme för besparingar! På många förskolor får inte barnen det de har rätt till enligt skollag, läroplan och barnkonventionen. Personal är överhopade av uppgifter som tar tid från kärnuppdraget och får dem att bli sjuka av stress.”

Jag tar på mig min orangea t-shirt på lördag. Gör det du också som inte kan närvara på plats så färgar vi hela Sverige orange.