Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Förbjud rivningar av byggnader

Bild: Henrik Montgomery / TT

ETC nyhetsmagasin.

Endast den som kan bevisa att en byggnad inte kan användas, och visar hur den maximalt ska återbrukas, ska ges tillstånd att riva, skriver företrädare för den nystartade kampanjen ”Krama byggnaden!”.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Den mest hållbara byggnaden är den som aldrig behöver byggas - och då måste vi se till att de byggnader som finns används och förvaltas resurseffektivt. Finns ingen annan utväg bör byggnaden, likt lego, tas isär och demonteras på ett återanvändningsbart sätt så att alla byggnadsdelar kan används till att bli en ny byggnad. På så sätt kan vi sluta cirkeln för framtidens cirkulära ekonomi.

Bygg- och fastighetsbranschen är en bransch som står för 40 procent av allt avfall i Sverige, motsvarande 14,6 miljoner ton år 2020. Avfallsmängder som ökat explosionsartat från 2014 när byggavfallet motsvarade 8,9 miljoner ton. Avfall som egentligen är ovärderliga resurser och om vi använder fastighetsbolaget Vasakronans beräkningar om att det går åt ett ton resurser per varje nyproducerad kvadratmeter kontorsbyggnad, så motsvarar dessa 14,6 miljoner ton ”avfall” egentligen 14,6 miljoner kvadratmeter kontorsbyggnader. För att sätta det hela i relation så byggs det ungefär 416 000 kvadratmeter kontor varje år. 

Bygg- och fastighetsbranschen är också en bransch som står för 21 procent av alla Sveriges nationella växthusgasutsläpp. Utsläppsmängder som av ett sammanträffande också motsvarar de 21 procent som forskare vid Uppsala universitet menar att vi behöver sänka de nationella utsläppen med enbart i år (2022).

I en framtid med höjda materialpriser, resursbrist och ett osäkert världsläge så måste befintliga byggnader värderas högre och bevaras så långt det går. Därför måste vi sträva efter att de ska stå i flera hundra år, inte bara i 30–50 år som tyvärr är fallet alltför ofta idag och som föranleds av hur fastigheter idag värderas, avskrivs och hyrs ut.  

Vi är medvetna om att vi inte kan släcka ner hela byggbranschen för att sänka utsläppen – men vi vet också att vi inte kan fortsätta med de skoningslösa slit- och slängmetoderna som är konventionella idag. Dagens lagstiftning med EU:s avfallsdirektiv, miljöbalkens hushållnings- och kretsloppsprincip samt PBL 2 kap. 3§ p3 om god hushållning är uppenbarligen inte tillräckliga.

Vi uppmanar med denna kampanj Annika Strandhäll eller andra modiga politiker att initiera ett nationellt moratorium för rivning av byggnader som faktiskt går att använda och för alla rivningar som inte möjliggör cirkularitet. Att kunna riva sin fastighet, ska inte vara en rättighet som det är i dagsläget enligt Plan- och bygglagen, utan vi kräver en omvänd bevisbörda där varje fastighetsägare måste redovisa att fastigheten inte kan hyras ut på marknadsmässiga grunder och att byggnaden ska återbrukas i så stor del av sin helhet som möjligt.

Lagstiftningen och därmed marknaden behöver förändras nu, inte när det är försent och byggnaderna redan rivits.

Så vad väntar vi på? Krama byggnaden! Byggnader ska användas, inte stå helt eller delvis tomma överallt efter pandemin och rivas i onödan. 

Denna kampanj undertecknas av:

Arkitektbyrån Codesign, Vakansa, Architects Climate Action Network (ACAN) Sverige, Renoveringsraseriet, Cradlenet, Jag räddade ett ödehus!, Backing the future, Upprop Nitrolack, CCbuild - Centrum för cirkulärt byggande, Planima, Återbygget ekonomisk förening, Loopfront, AIX Arkitekter, Klimaktion, Stiftelsen Byggekologi, Brukspecialisten, Laban Kulturmåleri och Sh bygg, sten och anläggning AB.