Debatt. .

2019-10-10 09:08
  • Människor på flykt från den turkiska offensiven i norra Syrien. Foto: TT/AP
    Människor på flykt från den turkiska offensiven i norra Syrien.
  • Kurdo Baksi. Foto: TT
    Kurdo Baksi.
Puffetikett
Dagens ETC

FN bör införa flygförbudszon mot Erdogans barbarism

Det är hög tid nu att det internationella samfundet betalar sin skuld till kurderna, om det finns en droppe av medmänsklighet, sunt förnuft, sympati och heder kvar i denna orättvisa värld. Det skriver Kurdo Baksi, svensk-kurdisk journalist och debattör om Turkiets offensiv i Syrien.

Vi är många som minns kurdernas heroiska krig mot Daesh/IS i den världskända staden Kobane. Under IS-belägringen av Kobane avslöjade de kända journalisterna Can Dündar och Erdem Gül i en artikelserie i tidningen Cumhuriyet hur den turkiska säkerhetstjänsten skickade vapenleveranser till väpnade jihadistgrupper i Syrien.

Ankararegimens stöd till jihadistgrupper i Syrien berodde på ett enda faktum. Det Turkiets despotiske president Recep Tayyip Erdogan fruktar mest är att kurderna i Post-Assad-Syrien ska få en egen politisk status längs den 911 kilometer långa gränsen till Turkiet. Om kurderna i Syrien bildar en federal stat eller får viss autonomi, precis som kurderna i Irak, kan inte Turkiet längre fortsätta att neka 25 miljoner kurder deras språk, identitet och politiska rättigheter.

Därför stämplar Erdogan-regimen Syriens nästan fyra miljoner kurder och den kurdiska gerillan, som förintat IS i Syrien, som terrorister. Visserligen har alla regimer i Turkiet, som blev republik 1923, stämplat alla kurder som kämpar för självklara mänskliga rättigheter som terrorister men den som har störst hat mot kurder är utan tvekan Erdogan. I Erdogans makabra värld är alla som inte delar hans åsikter terrorister.

Men nu behöver inte Erdogan mellanhänder för att förinta kurder även utanför Turkiets gränser, eftersom han har funnit en allierad i USA:s nyckfulle och oseriöse president Donald Trump. Efter att Trump i söndags beslutade att dra tillbaka amerikanska soldater från kurdiska områden i Syrien har nu Turkiet inlett en invasion av kurdiskt territorium och flera civila har redan mördats av turkiska militärer. Erdogan kommer inte att stoppa invasionen av kurdiska områden i Syrien eftersom han vet en sak. Så länge han hindrar flyktingar från att söka en fristad i västvärlden kommer ingen stat i världen bry sig om kurderna, oavsett om kurder har bekämpat världens farligaste terrorrörelse, IS.

Erdogan vet att det internationella samfundet ännu en gång kommer att svika kurderna trots att de är en garant för den globala säkerheten och tryggheten. Erdogan känner till det kurdiska ordspråket "endast bergen är kurdernas vänner" som sedan urminnes tider viskas från den ena kurdiska generationen till den andra.

Men hyckleriet mot kurderna kan ses på många andra sätt. Till exempel tillåts Erdogans armé ha fria händer i syriska Kurdistan trots att fler än 50 stater, som har anslutit sig till en koalition som bekämpar IS, samarbetar på olika sätt med den kurdiskledda alliansen SDF. Trots att kurderna är en av de viktigaste samarbetspartnerna till denna koalition, är det inte en enda stat som vill hjälpa kurderna, till exempel militärt. Med andra ord tar inte koalitionen mot IS sitt ansvar för att trygga människors säkerhet i sina egna länder, som när som helst kan drabbas av terrorattentat planerade i Daesh-kontrollerade områden. De fruktansvärda jihadistiska dåden i Stockholm, London Paris, Nice, Bryssel, Sydney, Dhaka, Köpenhamn med mera är i färskt minne.

Världen borde veta bättre. Det är aldrig för sent att rätta till sina misstag. Det är hög tid nu att det internationella samfundet betalar sin skuld till kurderna, om det finns en droppe av medmänsklighet, sunt förnuft, sympati och heder kvar i denna orättvisa värld.

Det är kurderna som har krigat mest och bäst på marken mot världens farligaste terrorrörelse, IS. Det är kurderna som har offrat 12000 unga kvinnor och män för att du och jag ska våga åka tunnelbana, flyga, titta på en fotbollsmatch och gå på nattklubb runt om i världen.

Det är kurderna som har byggt upp en demokratiskt och mångetnisk samhällsmodell i Rojava (norra Syrien) där jämställdhet, sekularism och respekt för minoriteter är viktiga hörnpelare. Det är kurderna som skyddar hotade yazidier, assyrier/syrianer, armenier och turkmener i området.

Det internationella samfundet bör rädda kurderna och minoriteterna från islamisten Erdogan och hans hemska armé, inte blunda för hans hänsynslösa framfart. Vi kan inte tillåta etnisk rensning, massmord och kanske folkmord inför våra ögon.

Därför bör FNs säkerhetsråd som samlas idag i ett extra insatt möte, omedelbart införa en flygförbudszon i norra Syrien och därefter stoppa Erdogans invasionsplaner. Annars kommer terrorrörelsen IS bli stark igen och ett hot mot den internationella säkerheten.

KURDO BAKSI 
Svensk-kurdisk journalist och samhällsdebattör