Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Fler länder måste ta emot fler flyktingar

”Asylfrågan kräver dels akuta, dels långsiktiga lösningar. I båda fallen har EU hittills misslyckats att komma med humana lösningar”, skriver debattörerna.
”Asylfrågan kräver dels akuta, dels långsiktiga lösningar. I båda fallen har EU hittills misslyckats att komma med humana lösningar”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Carmelo Imbesi/AP/TT

Dagens ETC.

Det räcker inte med krokodiltårar. Människor kräver handling av sina politiker, skriver Malin Björk (V) och Christina Höj Larsen (V) med anledning av flyktingsituationen i Medelhavet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det räcker inte med krokodiltårar. Människor kräver handling av sina politiker, skriver Malin Björk (V) och Christina Höj Larsen (V) med anledning av den allt mer akuta flyktingsituationen i Medelhavet.

Plötsligt händer det. Dublinförordningen ifrågasätts i EU. Till och med dess medförfattare Cecilia Wikström (FP) anser nu att den inte fungerar. Läget är naturligtvis framtvingat av den fruktansvärda situationen på Medelhavet. Det räcker inte längre med krokodiltårar. Människor kräver handling av sina politiker.

Amnesty har gång på gång pekat på just Dublinförordningen som en del i döden på Medelhavet. De har dokumenterat otaliga push backs där människor trycks bort från EU:s gränser och hur länder inte hjälpt båtar i nöd. Allt för att inte bli ansvariga för mottagandet.

Vi har länge drivit frågan om att skrota Dublinförordningen och skapa en human asylpolitik med lagliga vägar in i EU. Fästning Europa har byggts sten för sten och Dublinförordningen är en del i det. Att detta nu diskuteras är positivt. Det håller inte att länder som Italien och Grekland blir nästan ensamt ansvariga för den flyktingvåg vi ser idag. Trots det positiva i den nya debatten vill vi dock varna för några av de förslag som presenteras.

Det är talande när Sverigedemokraterna är helt nöjda med Ministerrådets skamliga slutsatser; att jaga smugglare och outsourca asylpolitiken till diktaturer och länder som Egypten och Tunisien. Högernationella krafter har låtits dominera och de har använt detta tillfälle att kräva starkare gränsbevakning och att hålla flyktingar borta från EU.

När EU-parlamentet debatterade Rådets uttalande blev resultatet trots skarp kritik i ord ett urvattnat yttrande där man inte ens fördömde Rådets slutsatser. Trots vissa bra skrivningar är texten positiv till att jaga smugglare och ge mer pengar till Frontex. Till och med Miljöpartiet röstade ja till detta.

Det är helt obegripligt att man i det här läget ger mer pengar på gränsbevakning, som är Frontex uppdrag, när Italiens kustbevakning sagt att de kan starta upp Mare Nostrum på 48–72 timmar!

Den Liberala gruppen (där Centerpartiet och Folkpartiet ingår) går längre. De föreslår en 10-dubbling av Frontex budget och ett europeiskt migrationsverk. Något som istället för att montera ner Fästning Europa förstärker det.

Vi har också hamnat i en debatt där medlemsstater gömmer sig bakom varandra. Det måste omedelbart brytas. Självklart måste fler länder ta emot fler flyktingar. Vad vi därför behöver är en koalition av villiga länder som kan gå före. Sverige borde tillsammans med några länder börja definiera ett system för ökad flyktingmottagning och fördelning. Tyskland har skickat två skepp till Medelhavet, bland annat ett flytande sjukhus, som ska ingå i den civila räddningsaktionen, utanför Frontex. Borde inte Sverige göra samma sak?

Om vi ska invänta EU-enighet kommer det vara för sent för de som flyr. EU:s resurser måste flyttas från militarisering till livräddning och flyktingmottagning. Annars krattar vi dessutom gången för högernationalisterna.

Asylfrågan kräver dels akuta och dels långsiktiga lösningar. I båda fallen har EU hittills misslyckats att komma med humana lösningar. Vänsterpartiet har flera förslag, som asylvisum, att ta bort visumtvång för vissa länder och styra om pengar till EU-länder som kan och vill ta emot flyktingar.

Vi står inför ett viktigt val. Ska vi låta högernationalistiska krafter sätta ribban för vår solidaritet eller ska vi gå före och skapa ett Sverige och Europa som inte polariserar, där vi skapar en framtid och samhällen som präglas av solidaritet mellan människor, inberäknat de som flyr undan krig och konflikter. Vi tror att de allra flesta vill vara med och skapa den framtiden.
 

Malin Björk
Europaparlamentariker (V)

Christina Höj Larsen
Riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson (V)

00:00 / 00:00