Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Fars dag – då satsar vi på närvarande pappor

Bild: Foto: TT

Dagens ETC.

Idag är det Fars dag och många pappor firas med presenter, middagar och handskrivna grattiskort. Vi på MÄN önskar Sveriges pappor en ännu större gåva: förutsättningar för dem att ta lika stort ansvar för omsorgen av sina barn.Det skriver organisationens ordförande Alán Ali.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Före förlossningen satsas det på att säkerställa hälsan hos fostret och den gravida föräldern, med regelbundna besök på mödravårdscentralen och barnmorskemottagningar.

Men när det gäller förberedelser inför förlossningen och föräldraskapet för den icke-födande föräldern, som ofta är en man, visar studier att bemötandet brister. Detta trots att närvaron av pappor i allmänhet är hög på besöken hos mödravårdscentralen (MVC). När barnet har fötts flyttas fokus till barnhälsovården (BVC), och här ser vi att närvaron av pappor minskar – mammorna står för 80 procent av besöken på BVC.

Föräldragrupperna på BVC välkomnar i de flesta fall båda föräldrarna, men då de förläggs på dagtid krockar de ofta med arbetstiden hos den förälder som inte är hemma med barnet.
I praktiken innebär det att den som är föräldraledig under barnets första månader är den som har möjlighet att delta i föräldragruppen – och det är oftast den födande mamman.

I föräldragrupperna är därför 90 procent av deltagarna mammor. Resultatet blir att många pappor som inte är föräldralediga under barnets första månader har svårt att hitta sammanhang där de får ventilera sina tankar kring det nya livet med barn.

Bristen på jämställt föräldraskapsstöd upprätthåller stereotypa normer för maskulinitet och faderskap som inte uppmuntrar män till omsorgtagande. Normerna bidrar i sin tur till att män endast tar ut 29 procent (2018) av föräldraledigheten. Att kvinnor jobbar mer deltid, tar längre föräldraledighet och oftare stannar hemma med sjuka barn leder också till att mammorna får sämre lön och i förlängningen sämre pension. Enligt en studie från SCB är kvinnors årsinkomst 77 procent av mäns årsinkomst (2017), om man räknar med nämnda faktorerna.

Många pappor upplever att de inte blir uppmärksammade i kontakten med mödra- och barnhälsovården, och önskar att de fick mer stöd. Studier visar att mellan 6-15 procent av de nyblivna papporna får depressionssymptom såsom stress, ångest och irritation, som i förlängningen även kan leda till våld. Män söker också vård i mindre utsträckning än kvinnor.

MÄN menar att vården måste erbjuda möjligheter för pappor att mötas. Genom att erbjuda särskilda pappagrupper skapas förutsättningar för samtal som främjar ett jämställt föräldra-skap och ifrågasätter stereotypa normer kring maskulinitet, omsorg och faderskap.

Papporna får en chans att dela sina funderingar, förhoppningar och rädslor kopplat till föräldraskapet med andra pappor. Pappagrupperna blir en plats för män att gemensamt reflektera kring sin nya roll som förälder, och prata om hur de mår. Det är något som gynnar alla parter i familjen. Men endast ett fåtal kommuner och landsting erbjuder pappagrupper – enligt vår inventering erbjöd endast fem kommuner pappagrupper under 2018.

MÄN har lång erfarenhet av att anordna pappagrupper, och vi vet att de gör nytta. Våra erfarenheter visar att ungefär hälften av deltagarna har ändrat synen på sin egen roll i förhållande till barnet och mamman. Mer än hälften menar också att de delar mer lika på ansvaret för barn och hem efter att de deltagit i en pappagrupp. Pappagruppsdeltagare berättar att de upplever sig själva som bättre föräldrar efter att tillsammans med andra pappor ha fått diskutera den nya rollen i livet.

Därför fortsätter vi att erbjuda pappagrupper. Men att arrangera pappagrupper bör inte ligga på en enskild aktör. För att nå en mer genomgripande förändring måste ansvaret ligga hos politiker på nationell nivå.

Vi riktar oss därför nu på Fars dag till Sveriges ministrar för sjukvård och jämställdhet och kräver att:

Regeringen måste ta ett tydligt ansvar för ett jämställt föräldraskapsstöd.

Kommuner och landsting måste ta ansvar för att erbjuda pappagrupper till samtliga pappor i Sverige, oberoende var man bor. Obefintlig finansiering och otydligt ansvar kan inte få stå i vägen.

Vårdpersonal måste ges bättre förutsättningar och kunskap att inkludera pappor i vårdkedjan, både innan och efter förlossningen.

Vi vill att ansvariga för sjukvårds- och jämställdhetsfrågor ska prioritera detta i sina budgetar. Vi behöver politiska beslut och ekonomiska resurser, och vi behöver dem nu. Ni har chansen att ge Sveriges pappor världens bästa Fars dags-present.
Vi hoppas att ni tar den.

Alán Ali,
ordförande MÄN