Debatt. .

2018-03-19 08:00
Bild: TT

Farligt när protester stoppar sprututbyte

Att en upprörd allmänhet kan bestämma om en viss vårdform ska få existera i deras närhet eller inte är en skandal.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är med sorg vi får veta att sprututbytet vid Gullmarsplan, Stockholm, inte kommer att bli av som tänkt, på grund av upprörda boende och föräldrar i närheten. Vi är däremot inte direkt förvånade för vi är vana att bli motarbetade.

Vad som gör det så tragiskt är att detta är en grupp som inte litar på vården ändå, och det förtroendet lär inte höjas av det här beslutet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Att peka ut en viss samhällsgrupp som ”farliga, brottsliga och nedsmittade” och att de ska förvägras en chans till bättre hälsa leder till ett farligt samhälle där vissa medborgare inte tillåts existera och trycks alltmer ut från samhället, när man istället borde göra tvärtom och försöka föra dem in i samhället.

Det farliga borde vara självklart för alla. Att en upprörd allmänhet kan bestämma om en viss vårdform ska få existera i deras närhet eller inte är en skandal.

Ett sprututbyte är en högspecialiserad vårdform, precis som det finns många andra specialistvårdinrättningar och mottagningar, men ingen skulle någonsin få för sig att ordna protesterlistor att skriva under för att stoppa dessa från att etablera sig i deras närområde.

Självklart är det bra att hitta samarbeten med de boende och företag i närhet när man etablerar en vårdform i deras närhet, men det får inte gå ut över de som behöver sjukvårdens hjälp eller deras rätt till hälsa.

Vi gillar inte när villaägare protesterar mot öppnandet av specialboende för till exempel utvecklingsstörda, människor med mental ohälsa eller handikappade i deras område på grund av fördomar och girighet (villapriserna sjunker).  Det är samma taskiga människosyn som dyker upp här.

I Danmark är saker lite annorlunda, där var det grannar och boende som gick samman och krävde ett konsumtionsrum för de behövande skulle inrättas. Tänk om man kunde få se samma pragmatiska människosyn här också, men det är väl att önska för mycket.

Nu ska det letas upp en ny plats, denna gång i ett sjukhusområde. Vi får hoppas man hittar ett, men förlåt om vi tvivlar. Speciellt när det är ett valår och allt.

Politikerna och tjänstemännen på landstinget kunde ha stått på sig lite mer och försvarat en utsatt grupp.

All heder till dem som ändå stod upp för oss, men vi skulle önska att fler stod upp och höjde rösten!

Niklas Eklund 
Ordförande i Brukarföreningen Stockholm.