Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: EU:s militarisering är en praktskandal

Dagens ETC.

Debatt, Ana Süssner Rubin.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

EU-anhängarnas brösttoner kring EU som ett fredsprojekt vet inga gränser. Ingenting kunde vara mer felaktigt - det ser vi inte minst idag när EU genom både Pesco och Frontexmilitariseras i allt snabbare takt. Men också genom alla de krig i Irak, Afghanistan, Libyen med flera som väst och EU varit delaktiga i. Krig som skapat flyktingströmmar. Detta samtidigt som EU dragit ner en järnridå runt sina gränser och orsakar tusentals flyktingars död i Medelhavet. En oacceptabel militarisering av EU:s yttre gränsskydd genom Frontex som 2020 planeras ha 20 000 gränsvakter. Som om inte det vore nog så är det i hög grad biståndspengar som används för att hålla människor på flykt utanför Europas gränser istället för att användas för fattigdomsbekämpning där de hade gjort verklig nytta.

För oss i Vänsterpartiet är det avgörande att Sveriges regering istället går i spetsen för att ersätta denna EU-politik med en asylrätt värd namnet. En politik som åstadkommer lagliga vägar in i EU, bryter deportationsavtalet med diktaturen Turkiet och prioriterar livräddningsinsatser och säkra vägar för flyktingar.

Men militariseringen stannar inte vid Frontex. EU har med samarbetet Pesco tagit avgörande steg för att bygga en egen försvarsmakt som ett komplement till ett förstärkt samarbete med Nato och USA. Syftet är att utveckla en fullskalig försvarsunion med en gemensam armé. De första stegen är försvarsindustrisamarbetet och försvarsfonden med över 2 miljarder euro i budget. En budget som används för att subventionera den europeiska vapenindustrin som beväpnar krigförande länder över hela världen. Exempelvis Förenade Arabemiraten som bland annat Sverige säljer vapen till trots att de är djupt involverade i kriget i Jemen.

Militariseringen är tydlig när Tysklands förbundskansler Angela Merkel understryker att EU måste kunna försvara sig själv, samordna sina vapensystem, skaffa sig ett eget säkerhetsråd, en styrka för snabbinsatser och en egen armé. Eller när EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker vill att EU förbereder sig för att bli en global militär spelare i storpolitiken.

Samtidigt är EU djupt indraget i Nato:s militära upprustning. Samtliga EU-länder ingår i Nato antingen som fullvärdiga medlemmar eller i form av partnerskap. USA har hundratals militärbaser i EU och har placerat ut kärnvapen i Tyskland, Italien, Nederländerna och Belgien. Ett närliggande exempel är den militära upprustningen i Arktis där det pågår en kapplöpning för att säkra tillgången till olja och gas. Nato under USA:s ledning använder Norden som bas för sina operationer, vilket ger hela förklaringen till de militära stridsövningarna med Nato i såväl Norr- som Västerbotten.

Den dubbla militariseringen av EU saknar en demokratisk förankring inom medlemsländerna. EU:s militära kapacitet byggs uppifrån, den leds av de stora EU-länderna och skyr en demokratisk debatt i medlemsländerna.

Det är en praktskandal att den svenska regeringen inte motsätter sig denna utveckling. Som Vänsterpartist är det självklart för mig att Sverige återigen ska ta på sig rollen som en röst för fred och internationell rättvisa. Då fungerar inte svassandet för NATO, då fungerar det inte att bidra till att EU militariseras och därmed en urholkad alliansfrihet som numera bara verkar fungera som vackra fraser i ledande socialdemokraters vokabulär.

Ska EU på riktigt kunna bli ett fredsprojekt måste militariseringen stoppas. Istället behöver vi arbeta för att utveckla en säkerhetspolitik som omfattar både EU och resten av Europa. Säkerhetspolitiken ska inrikta sig på att stärka freden, arbeta för nedrustning och att förebygga väpnade konflikter. Säkerhetspolitiken måste ha i sikte ett kärnvapenfritt Europa och att inte underordna sig NATO.

För att motsätta sig nuvarande riktning krävs vänsterpolitik. Då krävs det att våra rörelser också i EU-parlamentet representeras av oss som står upp för att Sverige ska bli en röst för alliansfrihet, fred och antiimperialism. Representeras av oss som låter vår internationella  solidaritet vara kompromisslös. Oss som vill sätta hårt mot hårt mot den ekonomiska brottsligheten, skattesmitarna och militaristerna som alla  utgör hinder mot jämlikhet, välfärd och trygghet för alla – inte de som  flyr för sina liv. Det kan du bara få med en röst på Vänsterpartiet i söndagens val.