Hoppa till innehållet

Debatt

Erik Wiklund: Eu måste vara en fristad

ETC Stockholm.

Syrien-konflikten har resulterat i enormt mänskligt lidande och miljoner flyktingar. Samtidigt satsar EU på att stänga sina gränser. Det är oacceptabelt, menar Alexandra Segenstedt på Röda korset.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

Syrien-konflikten har resulterat i enormt mänskligt lidande och miljoner flyktingar. Samtidigt satsar EU på att stänga sina gränser. Det är oacceptabelt, menar Alexandra Segenstedt på Röda korset.

 

Konflikten i Syrien har resulterat i en av de största flyktingkatastroferna på lång tid. FN:s flyktingkommissarie, UNHCR, räknar med att mer än tre miljoner människor kommer ha flytt Syrien i slutet av 2013. Samtidigt befinner sig närmare fyra miljoner människor på flykt inom landet. Redan idag är över en miljon av Syriens flyktingar barn och majoriteten av dessa är under elva år. Grannländer som Jordanien, Turkiet, Libanon, Irak och Egypten, har tagit, och tar ett fortsatt stort ansvar. Bara till Libanon – ett land med cirka fyra miljoner medborgare – räknar UNHCR med att närmare en miljon flyktingar från Syrien kommer att ha flytt innan året är slut. 

UNHCR anser att flyktingar från Syrien är i behov av internationellt skydd och att de generellt ska beviljas skydd och fristad i de länder där de söker skydd. EU har uppmanat Turkiet att hålla sina gränser öppna för människor som flyr Syrien. Samtidigt avsätter EU ständigt nya resurser för att ytterligare förstärka bevakningen av EU:s yttre gränser – däribland gränsen mellan Turkiet och Grekland – en av de viktigaste vägarna för syriska flyktingar att ta sig in till EU och Europa. Vi menar att detta motsägelsefulla förhållningssätt är oacceptabelt.

 

Att förebygga, kontrollera och bekämpa den irreguljära migrationen har under de senaste åren blivit en prioriterad fråga för EU:s medlemsländer vilket resulterat i strategier, lagförslag och ökade resurser – allt för att förstärka EU:s yttre gränser. Det gäller inte minst Grekland som sedan 2012 ytterligare förstärkt sin bevakning av både sjö- och landsgränserna gentemot Turkiet.

För många människor som tvingas fly från sina hemländer på grund av förföljelse och/eller brott mot de mänskliga rättigheterna blir det allt svårare – ibland rentav omöjligt – att nå fram till ett land där de kan få internationellt skydd enligt internationell rätt.

Detta är inte hållbart!

 

Europa och EU måste vara en fristad för människor som är i behov av skydd. EU och dess medlemsländer måste fullt ut respektera och tillämpa europeisk flyktingrätt och ­mänskliga rättigheter vid och utanför Europas gränser – varhelst de har kontroll över potentiella asylsökande och migranter.

Vittnesmål från migranter som skickas tillbaka eller inte släpps in i EU:s medlemsländer utan att en prövning om de har skyddsskäl eller inte har ägt rum är alltför många. För att detta ska upphöra kräver vi att en oberoende övervakning av EU:s yttre gränser inrättas – en övervakning som är offentlig och som med regelbundenhet rapporterar till Europaparlamentet.

EU måste utöka möjligheterna att ta emot flyktingar genom FN:s försorg (så kallade kvotflyktingar). Men detta räcker inte. Viseringskraven bör upphävas för medborgare och invånare i länder där det råder en allvarlig humanitär kris och där det inte finns möjlighet att utfärda visum i hemlandet, som är fallet med Syrien för tillfället.

 

Detta är rekommendationer och krav som vi tillsammans med våra systerföreningar runtom i Europa ställer på våra regeringar för att vi på allvar ska kunna ta vårt ansvar för människor som flyr för sina liv. Deras jakt på trygghet ska inte sluta på vägen till Europa – deras rättigheter ska tillgodoses var än de befinner sig och Europa måste gemensamt ta ansvar.


Alexandra Segenstedt
Jurist/rådgivare Migration
Svenska Röda Korset

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00