Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: EU måste stoppa militär upprustning och all vapenexport

Bild: Foto: TT, Feministiskt initiativ

Dagens ETC.

Debatt av Jaime Gomez, Feministiskt initiativ.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

EU fick Nobels fredspris år 2012. Men idag, mycket på grund av Lissabonfördraget som öppnade en annan väg, arbetar EU för att skapa en egen armé och rusta upp militärt. Det militariserar ett område och en organisation som byggdes på en vision om fred.

Att rusta upp militärt för att skydda ett territorium bygger på en patriarkal syn på säkerhet. Det bygger på rädsla, där territoriell säkerhet prioriteras istället för att fokusera på investeringar i mänsklig säkerhet och välfärd. Militär upprustning kan inte garantera mat på bordet, tak över huvudet, tillgång till sjukvård och till utbildning och annat som ingår i de sociala, ekonomiska och kulturella rättigheterna.

Enligt Sipri (Stockholms internationella fredsforskningsinstitut) steg världens totala militärutgifter till 1822 miljarder dollar under 2018, vilket motsvarar en ökning med 2,6 procent sedan 2017. Det visar att det finns en tydlig trend för militär upprustning. Detta är farligt och det löser inte några av de mest brådskande säkerhetsproblem så som klimatkrisen och mäns våld mot kvinnor.

Sipri rapportera också att den sammanlagda vapenexporten från EU:s medlemsstater står för 27 procent av världens totala vapenexport. Sex av de topp-tio vapenexporterande länderna i världen finns i EU, dessa är Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Spanien, Italien och Nederländerna. Att bekämpa vapenexport borde därför stå högt på agendan i EU-parlamentet.

Sedan den 11 december 2017 finns dessutom PESCO (Permanent Structured Cooperation), som är ett försvarssamarbete inom den Europeiska unionen. Där har EU:s försvarsministrar kommit överens om att satsa på 17 nya försvarsprojekt. Ett av dessa drivs av Sverige som tillsammans med Frankrike ska leda uppbyggande av ett centrum för att testa drönare och avancerade militära system i Norrbotten.

För att göra situationen ännu mer komplex finns det inom EU två kärnvapenmakter som tillsammans med andra kärnvapenmakter utanför EU kontinuerlig hindrar möjligheten för fler länder att signera FN:s konvention som förbjuder kärnvapen. Därför är signeringen av konventionen som förbjuder kärnvapen också en högst aktuell fråga att lyfta inom EU. Att exportera vapen är omoralisk och går inte att försvara. EU-medlemsstaterna måste inse konsekvenserna av användning av vapen som bara orsakar lidande och större osäkerhet.

Feministiskt initiativ kommer att arbeta för att motverka militariseringen inom EU och att planerna på en gemensam armé och en obligatorisk militär upprustning läggs ned. Dessutom kommer vi att arbeta för att all vapenexport stoppas och för att EU:s medlemsstater signerar FN:s konvention om kärnvapen.

Världen behöver inte vapen. Världen behöver nedrustning, fred och mänsklig säkerhet.