Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: EU måste markera hårt mot Indiens regering

Den indiska regeringen har under Narendra Modis ledarskap angripit minoriteters rättigheter, menar debattören.
Den indiska regeringen har under Narendra Modis ledarskap angripit minoriteters rättigheter, menar debattören. Bild: Bild: TT/AP

Dagens ETC.

Ett förstärkt samarbete mellan EU och Indien skulle vara positivt för båda parter – om det baseras på gemensamma mål om klimat, demokrati och mänskliga rättig­heter. Men premiärminister Narendra Modis regering har stadigt rört sig bort från demokratiska principer. För att ett samarbete inte ska vara ett svek mot både EU:s värdegrund och Indiens befolkning, måste EU ställa hårda krav på omedelbar förbättring och upprättelse för de vars mänskliga rättigheter kränkts.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Idag den 8 maj möts EU och Indien för ett digitalt toppmöte. På agendan står att fördjupa samarbetet på en rad områden, från handel till hälsa och säkerhetspolitik. Indien är en växande ekonomi och fortsätter att öka sitt globala och regionala inflytande. Därför är det oerhört viktigt att vi nu tar steg mot att upprätta ett strategiskt partnerskap mellan EU och Indien.

Landet har länge kallats världens största demokrati – men vi gör oss själva och den indiska befolkningen en djup otjänst om det bara är den bilden av Indien vi målar upp. Under premiärminister Modis ledning har landet gått i helt fel riktning. Regeringen har eldat på hindunationalism, angripit minoriteters rättig­heter och drivit fram en personkult runt premiärministern. Under lördagens möte måste EU markera mot regeringens ageranden.  

Ett tydligt exempel på denna splittrande politik är 2019 års medborgarskapslag, som gör religiös tillhörighet en grund för rätten till medborgarskap. FN har kallat lagen “diskriminerande” och människorättsorganisationen Human Rights Watch har anklagat regeringen för att underblåsa våldet mot muslimer. Vissa av Modis parti­kollegor har kallat demonstranter mot lagen för förrädare och sagt att de borde skjutas.

Andra oroande exempel på kränkningar av mänskliga rättig­heter kommer från regionen Kashmir. Inför att regeringen oväntat upplöste regionens delvisa självstyre 2019 förstärkte regeringen kraftigt sin militära närvaro, utlyste utegångsförbud och stängde även av internet i regionen – begränsningar som inte upphörde förrän i januari i år, 18 månader efter att de infördes. Militären i området har länge anklagats för grovt våld mot demonstranter som lett till dödsfall, illegala gripanden, tortyr och sexuellt våld.

Ett fördjupat samarbete mellan EU och Indien skulle innebära stora vinster, men vi kan inte vända undan blicken för landets auktoritära utveckling under Modi. Under lördagens möte måste EU-ledarna kräva förbättringar vad gäller respekten för mänskliga rättigheter och demokratiska värden. Etniska och religiösa minoriteters rättig­heter måste respekteras och skyddas. Ett fördjupat samarbete och nya förhandlingar om handelsavtal mellan parterna kan inte lovas bort utan villkor. Det skulle vara att svika vår egen värdegrund.

Sverige, Europa och världen skulle gynnas av ett starkt och demokratiskt Indien. Ett strategiskt partnerskap baserat på gemensamma värden om demokrati och mänskliga rättigheter kommer att vara ovärderligt, inte minst gentemot ett allt aggressivare Kina. Vi måste också samarbeta mer för att hejda klimatförändringarna, där Indien som världens tredje största utsläppare har en stor utmaning framför sig. EU måste göra mer för att stötta landet att minska sina utsläpp, både vad gäller finansiering och tekniköverföring.

I ett kortare perspektiv måste EU hjälpa landet bekämpa covid-19. EU har en moralisk skyldighet att bistå Indien i att få bukt med den pågående humanitära krisen, och det är nödvändigt att hejda smittan för förhindra ytterligare smittvågor globalt. Ett av resultaten av lördagens toppmöte måste bli att överföra ännu mer syrgas och annan medicinsk utrustning. Samtidigt måste EU också kritisera Modis regering för den undermåliga förberedelsen som lett till att landet drabbats så hårt av en andra våg.

Vinsterna från ett förstärkt samarbete mellan EU och Indien är många, om det styrs av gemensam respekt för social rättvisa och klimatmål. Men EU kan inte blunda för brott mot mänskliga rättigheter och den odemokratiska utvecklingen i landet. Jag är stolt över att på lördag delta på ett folkets toppmöte om EU och Indiens relation, för att främja ett samarbete som handlar om människors, och inte regeringars, bästa. En framtida relation
måste ställa hårda krav på förbättring i Indien. Indien har länge
kallats världens största demokrati – EU kan inte vara tyst delaktigt till den demokratins sönderfall.

00:00 / 00:00