Hoppa till innehållet

EU-valet

Debatt: EU backar i djurskydd – vi kan ändra på det

Dagens ETC

Genom att lägga din röst på en kandidat som arbetar för ett stärkt djurskydd kan just du göra skillnad.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Ska du rösta i EU-valet? För du vet väl om att det är val till EU-parlamentet den 9 juni? Ett val som är oerhört viktigt för både djuren och klimatet. 

Tre avgörande frågor för djuren kommer att behandlas efter valet: den försenade djurskyddslagstiftningen, ett förbud mot pälsdjursfarmning och ett avvecklande av burarna i djurfabrikerna. 

EU-kommissionens ambition var att göra EU världsledande inom djurskydd genom att under 2023 presentera fyra lagstiftningspaket – hållning av djur, djurtransporter, slakt och djurskyddsmärkning av livsmedel. 

Men efter hårda påtryckningar från en desperat djurfabrikslobby presenterades endast förslagen om djurtransporter, och dessutom i en mycket urvattnad form. 

Allt fler djur plågas i djurfabriker, samtidigt som effekterna av klimatförändringarna blir alltmer påtagliga för såväl människor som djur. 

Redan från den 22 maj kan du förtidsrösta. Genom att lägga din röst på en kandidat som arbetar för ett stärkt djurskydd kan just du göra skillnad. Läs om de olika kandidaterna på djurensratt.se/eu-val. De kommande fem åren är helt avgörande för vilken framtid vi skapar. Gå och rösta!

Ämnen i artikeln